Published On: Sub, lis 20th, 2018

KREĆE PLINOFIKACIJA HERCEGOVINE: EBRD odobrio sredstva za projekat preko Hrvatske

Kako navode, suradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za plinovod Zenica – Travnik, te je na bazi dosadašnje dobre suradnje započela suradnja i po pitanju financiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u suradnji sa EBRD-om i USAID-om.

Ovo odobrenje je uslijedilo nakon izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi, koja je potvrdila punu opravdanost projekta, te dubinskog pregleda poslovanja kompanije BH-Gas.

– Za izradu sveobuhvatne analize troškova i koristi BH-Gas je dobio grant sredstva u iznosu 141.000 EUR od Europske unije kroz program CONNECTA, a u međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 USD za izradu Studije utjecaja na okoliš i milijun eura za izradu idejnog projekta od strane USAID-a i EU kroz program CONNECTA – saopćili su.

Na osnovu navedenog, BH-Gas je, kažu, osigurao grant sredstva sve do izrade glavnog projekta.

– Ono što posebno raduje je u ovom projektu je uključivanje međunarodnih financijskih i drugih institucija u realizaciju projekta, s obzirom na to da je evidentno prepoznat značaj koji ovaj projekt podrazumijeva, a to je sigurnost snabdijevanja i diversifikacije izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom BiH – naveli su iz ove kompanije.

BH-Gas je istaknuo podršku koju Vlada Federacije BiH pruža projektu, u prvom redu kroz zaključak kojim je projekt proglašen od strateškog interesa za Federaciju BiH.

– BH-Gas sada očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji će poslužiti za ishodovanje okolinske dozvole i urbanističke suglasnosti, a za to vrijeme mogu se započeti pregovori s EBRD-om o uvjetima i odredbama kreditnog aranžmana. Planirano je da ove aktivnosti budu završene do početka 2020. godine – zaključili su u BH-Gasu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare