Published On: Wed, Jun 12th, 2013

KREATIVNI REDŽEP: Kako stvoriti milijune neprijatelja u tjedan dana

Otkada se vratio s turneje u sjevernoj Africi turski premijer Redžep Tajip Erdogan nijednom riječju nije osudio policijsko nasilje nad turskim građanima. Sve do najnovije snimke, koja najvjerojatnije prikazuje četvrtu civilnu žrtvu prosvjeda kako leži na tlu nakon što je policajac u Ankari u masu ispalio metak i pobjegao, snimljena su premlaćivanja golorukih, ispaljivanja suzavca i vodenih topova izravno u ljude, raskrvavljene glave, tisuće teško ozlijeđenih pendrecima, palicama, šakama i nogama

Dosad su stradali civili Ethem Sarısülük, 22-godišnji Abdullah Cömert, 20-godišnji Mehmet Ayvalıtaş i jedan policajac, koji je pao s mosta dok je trčao za prosvjednicima.

‘Vlada ima granice strpljenja’, nevjerojatno je što govori Erdogan suočen sa stotinama tisuća prosvjednika širom Turske. Demonstracije su izbile prije dvanaest dana nakon što su buldožeri krenuli rušiti park Gezi na trgu Taksim, jednu od zadnjih zelenih površina u Istanbulu, radi gradnje trgovačkog centra, kopije vojnih baraka iz vremena Otomanskog Carstva. Stotinjak prosvjednika ondje je kampiralo i sjedilački prosvjedovalo za očuvanje parka, ali policija ih je u noći napala suzavcima i pokušala rastjerati, da bi se ubrzo nezadovoljstvo proširilo do nemira u desecima turskih gradova.

Turska policija upucala prosvjednika

‘Erdogan je sve usamljeniji čovjek’, tvrdi u razgovoru za tportal M. B., 32-godišnja stanovnica Istanbula. Želi ostati anonimna u strahu od vlasti, koje su dosad pohapsile nekoliko tisuća prosvjednika, uključujući i tridesetak onih koji su o demonstracijama izvještavali putem Tweetera.

‘Prosvjedi će se nastaviti sve dok se vlada ne ispriča i ne prihvati najpoznatije zahtjeve poput čuvanja i širenja zelenih gradskih zona, odustajanja od kontroverznog zakona protiv alkohola, donošenja propisa bez sudjelovanja javnosti. Primjerice, premijer je rekao da će se gradnja na trgu nastaviti bez obzira na sve’, kaže M. B.

U Erdoganovoj vladi ne dijele svi njegovo izrazito neprijateljstvo prema demonstrantima. Potpredsjednik vlade Bulent Arinc ispričao se za policijsko nasilje i primio predstavnike prosvjednika iako nije mogao mnogo obećati, da će zaustaviti gradnju u parku Gezi ili sporni zakon. Predsjednik Abdullah Gül ipak je odobrio propis, kojim vlasti zabranjuju prodaju alkoholnih pića između 22 i šest sati, bilo kakvo reklamiranje, poput promocija, sponzoriranih manifestacija, festivala i degustacija, osim na međunarodnim okupljanjima. Proizvođači više ne smiju promovirati svoje logotipe osim unutar vlastite tvrtke.

Mnogi građani ovakve zabrane smatraju prodorom religije u državu i zahtijevaju poštivanje sekularnih načela.

Nabi Avci, ministar obrazovanja, izjavio je da je vladi pošlo za rukom što opozicijske stranke godinama ne uspijevaju: ujediniti veliki narodni front protiv vlade. Ipak, masa simpatizera koja je dočekala Erdogana na aerodromu nakon njegova povratka s posjeta Maroku, Tunisu i Libiji dokazuje da još uvijek uživa snažnu podršku određenog, konzervativnog dijela javnosti.

Prvih dana prosvjeda masovni mediji posve su izgubili orijentaciju i gotovo uopće nisu izvještavali o masi nezadovoljnih na ulicama.

‘Novine Zaman, poznate po bliskosti s pokretom Fethullaha Gülena, otkazale su pretplatu novinskoj agenciji Anadolu, jer je djelovala kao glasnogovornik vlade i nije izvještavala o prosvjedima. Zaman je redovno donosio prilično objektivne komentare i kritike. Neki kažu da to pokazuje podjele među muslimanskim građanima koji podržavaju Erdoganovu stranku. Nakon određene točke prosvjedi su eskalirali s raznolikim tenzijama, među kojima i ekstremističkima, koji nemire žele iskoristiti za svrgavanje vlade ilegalnim sredstvima, što je nedopustivo’, objasnila je M. B.

List Hurriyet danas javlja da je Erdogan odgovorio na kritike njegovih grubih stavova i nasilja policije. ‘Što smo trebali uraditi? Kleknuti pred te ljude i tražiti da uklone barikade? Kako je te ilegalne dronjke trebalo maknuti s javnih zgrada?’, prenosi Hurriyet izjavu. Tweeter je ranije nazvao zarazom. S obzirom da su se društvene mreže na internetu pokazale jednim od glavnih alata za širenje informacija o prosvjedima, vlada je najavila novi zakon za ograničenje njihova korištenja.