Published On: Wed, Nov 21st, 2018

KRATKI TEČAJ ZA HDZ-ovce: Građanska BIH je hrvatski interes. Unitarizam je prijetnja građanskoj BIH

Što bi ostalo od građanskog društva u Quebeecu da Kanada dokine autonomiju toj nekadašnjoj francuskoj koloniji? Da ukinu vladu i parlament? Da dokinu jezik, TV na francuskom jeziku proglase protivnom vitalnom nacionalnom interesu Kanađana? Potom građanima Quebeeca nametnu Željka Komšića?

 

Québec je jedna od deset pokrajina Kanade. Funkcionira na britanskom parlamentarnom režimu po Westminsterskom sustavu, kao i sve kanadske pokrajine. U Québecu zakonodavna vlast je podijeljena između Narodne skupštine (Assemblée nationale) i podguvernera (Lieutenant-gouverneur) koji je predstavnik kraljice u Québecu. U današnje vrijeme praktički svu zakonodavnu moć ima Narodna skupština. Izvršnu vlast ima vlada Québeca. Na čelu vlade nalazi se premijer s vijećem ministara.

Narodna skupština sastoji se od 125 zastupnika koji se izabiru općim glasovanjem. Zadnji izbori održani su 2007. godine.

Status nacije

U studenom 2006. godine, kanadski premijer Stephen Harper iznio je prijedlog o priznavanju „Kvebečana kao nacije unutar ujedinjene Kanade”[8]. Iako ovaj prijedlog nije imao nikakvu pravnu vrijednost, prihvaćen je s 266 glasova naspram 16, 27. studenog 2006.[9] godine.

Bi li u tom slučaju poraslo građansko društvo Kanade i Quebeeca il bi porasla etnička logika i nacionalizam?

Što bi ostalo od građanskog društva u UK  da UK dokine autonomiju Walesu? Ili da dokinu Škotsku i Sjevernu Irsku? Da ukinu vlade i parlamente tih federalnih jedinica? Da dokinu irski jezik BBC Ulstera, BBC Škotske i Walesa.  TV na škotskom i irskom jeziku proglase protivnom vitalnom nacionalnom interesu Engleza? Potom građanima Škotske i Irske nametnu Željka Komšića?

Bi li tada građansko društvo poraslo u UK ili bi porasli nacionalizmi? Bili građani Cardifa , Edinburga i Belfasta klicali od sreće što su konačno građani kao i svi ostali u UK ili bi palili kontejnere i proglašavali nezavisnost? Zašto Paddy Ashdown nikada nije predložio gašenje autonomnih jedinica u UK i proglašenje građanske Bosne na Otoku?

Što bi ostalo od građanskog društva u Belgiji  da Flamanci dokinu Valoniju i njemački entitet na zapadu zemlje? Da ukinu vlade i parlamente Valoncima i Njemcima? Da dokinu valonski i njemački jezik?  TV na valonskom i njemačkom  jeziku proglase protivnom vitalnom nacionalnom interesu Flamanaca? Potom građanima  Valonije i njemačkog entiteta nametnu Željka Komšića?

Što bi ostalo od građanskog društva u Švicarskoj  da Nijemci dokinu talijanske i francuske kantone u ime “građanske Švicarske? Da ukinu vlade i parlamente tih kantona? Da dokinu talijanski i njemački jezik?  TV na francuskom i talijanskom  jeziku proglase protivnom vitalnom nacionalnom interesu Nijemaca Švicarske? Potom građanima  francuskih i talijanskih kantona nametnu Željka Komšića? Koliko kontejnera bi gorilo po Švicarskoj?

Što će ostati od građanskog društva u Španjolskoj nakon što je Španjolska represijom odlučila suzbiti katalonsku autonomiju i zatvoriti njihove lidere? Možemo li reći da je manja građanska kultura u Španjolskoj bila prije represije i da je sada kada Madrid provodi silu nad Barcelonom porasla građanska kultura u Kataloniji? I da su Katalonci sretni zbog nove građanske Bosne na poluotoku?

Ukratko što bi ostalo od Erope da Europski parlament, Belgijancima, Španjolcima, Britancima pošalje Inzka da ih malo pravo Bosancima?

Što će ostati sutra od BIH kada se neke mudre glave dosjete pa dokinu parlament RS-a, kantone u FBIH i proglase princip jedan čovjek jedan glas? Hoće li tada porasti građanska kultura u BIH ili će prestati postojati BIH?  Bi li BIH preživjela taj čin?

Zaključak svih gornjih primjera je sljedeći. (Molim HDZ-ovce da ga tri put pročitaju).

 1. Građansko društvo je stanje svijesti, kulturne razvijenosti i mjerilo napretka nekog društva. Plemenske zajednice smatraju se primitivnim društvima. Građanske zajednice naprednima. Građansko društvo ne ovisi od unutarnjeg uređenja zemlje.
 2. Mnoge federalne države su duboko građanske jer njeguju toleranciju i građanske vrijednosti. 3.Neke unitarne države nisu nimalo građanske nego su režimi u kojima ne vlada građanska demokracija.
 3. BIH bi unitarizacijom izgubila svaku šansu za razvoj  građanske demokracije, pluralizma i šansu za jačenjem građanskih vrijednosti.
 4. U  unitarnoj BIH bi ojačali nacionalizmi a ne građansko društvo. Unitarna BIH negacija je građanske BIH.
 5. BIH bi postala  pogodan plijen onim silama koje žele da vrše svoje međusobne okršaje na našem nebu. Previše smo mi bili vojni poligon za te sile.
 6. Suverenitet BIH se brani tako što se u njoj jača zadovoljstvo svih njenih građana a ne samo Bošnjaka. Uređena samo po volji Bošnjaka, takva BIH će nestati. Svi građani BIH moraju dati svoj obol u njenom novom ustavnom ustrojstvu. Dok se takvo ustrojsvo ne pronađe na snazi je međunarodni ugovor o miru.
 7. Ni SAD-u ni OHR-u ni EU izaslanicima ne pada na pamet u EU  zemljama pokušai tjerati partikularne identitete da se samoukinu. Partikularni etnički identitet je bogatstvo svijeta a ne njegov problem.
 8. Ako bi postojala inicijativa iz EU da se samoukine Valonija, Katalonija, pa čak i slovenska zajednica u Austriji, to bi u tim zemljama izazvalo rat.
 9. Ako bi u tim zemljama EU pravdala činjenicu da su Englezi izabrali predstavnike Škotima, a Kastiljci Kataloncima, od EU ne bi ostalo ništa. Zašto neki misle da ono što je nemoguće učiniti u UK ili Španjolskoj jeste moguće u BIH koja je upravo zbog identitarnih partikularnih identiteta ušla u odvratan bratoubilački rat 90-ih?
 10. Ako je Dayton prvi mirovni sporazum u povijesti koji je uspio zaustaviti jedan brutalni bratoubilački rat, zašto dopuštamo da se netko igra diranja u taj isti Dayton?
 11. Zašto uostalom srpski i hrvatski lideri dopuštaju višegodišnje poniženje naših naroda i građana BIH koji žele jaku BIH sve ove godine? Zar vas ne plaćamo da štitite naše interese a ne da ugađate političkom Sarajevu?
 12. Građanska BIH , stvarna građanska moderna, demokratska BIH, je najveći interes hrvatskog naroda u BIH. Građanska BIH u svakoj višenacionalnoj zemlji ostvaruje se jedino kroz federalno uređenje zemlje. Samo u federalnoj  BIH može doći do  odumiranja jakih nacionalnih stranaka i jačanja pluralizma u svakoj od tri BH zajednice. Republika Srpska je već dokaz da je tome tako. Da postoje dvije federalne jedinice od prvog dana Daytona na tlu FBIH i SDA i HDZ odavno bi bile pobijeđene stranke a liberalna demokracija rasla bi u BIH.
 13. Unitarna BIH je esktremni neprijatelj svakog građanskog društva BIH. Ona je neprijatelj i običnog bošnjačkog čovjeka u konačnici jer je put u slabu BIH. No kad političar Bošnjak kaže Građanska on misli Unitarna. On misli  jedan čovjek jedan glas. On sanja majorizaciju. On žudi preglasavanje. On kliče Komšić, Mržnja, Kolac. I stvara Nestabilnost koje nam je preko glave. To nije građanština. To je nacionalizam.
 14. Hrvatima u BIH odgovara svako rješenje koje jača građanske vrijednosti i građanski suživot. Ne možete pred svijetom braniti prava hrvatskog naroda na način da prepuštate unitaristima da otimaju narativ koji im ne pripada i da govore o našoj građanskoj BIH. I da privatiziraju taj termin.
 15. Oni lažu Europu i svijet govoreći o svojoj inkluzivnosti i dobrim namjerama. Inkluzivnost nije preglasavanje. Suživot nije poziv svima da se isele kojima preglasavanje ne odgovara. To je fašizam.
 16. Oni žele treći entitet na 100% BIH. Ne građansku BIH. Pojam građanski nešto je što svijet uvažava. I on je jako važan za nas. Jer upravo mi zagovaramo građansku BIH. Građanskiju nego što je danas. Koja je također i građanska. Republiku BIH. Federalnu državu s jednim predsjednikom i jakom građanskom vladom na razini države.
 17. Mi Hrvati smo ti koji su za srednji put. Mi zagovaramo prijelaz iz Daytonske u bruselsku BIH. Državu BIH s tri federalne građanske jedinice nad kojima je građanska programska vlada BIH. S jakim kancelarom. Mi smo ti koji zagovaramo zapadne modele uređenja države BIH. Upravo po modelu UK-a i sličnih europskih zemalja.
 18. BIH jeste i danas građanska ali ne dovoljno. Parlamenti kantona su građanski, parlament RS-a je građanski, pola parlamenta federacije i države su građanski. Tek je jedan dio institucija namijenjen za zaštitu kolektiva, budući da je hrvatski narod pristao zamijeniti teritorijalnu autonomiju za institucionalnu autonomiju.
 19. Ako bošnjački nacionalisti ne žele suživot i žele nas ograditi žicom, žele upravljati nad nama umjesto da dijele vlast s nama, baš onako kako stoji u Ustavu naše zemlje,  neka izvole predložiti napuštanje logike institucionalnog federalizma i preoblikovanje države u prostu građansku federalnu državu.
 20. Hrvatima  kao i većini građana BIH posve odgovara jaka trofederalna država s jakom državnom građanskom vladom. Programskom vladom. Pa i jednim predsjednikom države. Taj prijedlog uređenja već sutra bi imao preko 65% podrške u BIH.
 21. Nama čak i odgovara građanska BIH na sistemu općina država. Samo neka nam pojasne kako da dokinemo RS. Do tada nek poštuju odnose u Federaciji. Umjesto što za cilj vlastitog nacionalizma nastoje od FBIH napraviti Republiku Bošnjačku.
 22. Dragi HDZ-ovci. Ne igrate dobro šah.  Ne prodajete Europi robu koju Europa želi. Puštate Bošnjacima da im prodaju fake robu. Ne znate što je sicilijanska obrana. Padate na potezu rtve uporno i nemušto.  I ne radite dobro posao za koji  vas, mi vaši poslodavci plaćamo.
 23. Informirajte se. Ako nemate vremena, i ako su pleteri i kamini važniji, dajte se barem manje kreveljite u medijima. I ne poručujte Komšiću da je dobrodošao kao turist u naše krajeve. Posebno ti Nevenko Hercože. Niste vi ni vojvode ni plemići ni  vlasnici naših kavana niti šoping centara. Naravno da on nije dobro došao u naše kuće, na naše njive pa tako i u naše šoping centre. Naročito ne sa našim novcem. Koji je zaposjeo na nacionalizmu i otimačini. Na prijetnjama silovanjem i nabijanjem na kolac. Što naravno nema nikakve veze s građanskim.
 24. Umjesto što mu poručujete da je dobrodošao u Mepas bilo bi bolje da pripremite zakon po uzoru na američki – No taxation without representation. Ili očekujete da i to za vas uradi hrvatski NGO sektor?
 25. Vi i vaši lobisti i vaši mediji kao i vaša putena mladež, koja samu sebe lajka po faceboocima čekajući poslove u javnim tvrtkama, i uvjeravajući nas da su dio nečeg važnog,  o tim parolama već ste morali informirati Zapad.
 26. Kako ste pustili da vam medijsku borbu vodi par privatnih portala, što je također vaša zasluga, i plod vaše borbe, narod svesti na tri privatna portala, naravno da Zapad nema pojma o tome.
 27. Zapad je preko sarajevske propagande i plaćenih centara pročitao da je “umjereni Komšić pobjedio rigidnog nacionalistu Čovića”. Zašto? Zato što bošnjački nacionalizam nije dopustio da spadne na par portala. Imaju ih na desetke. Kao i PR centre u Europi kao i u samom ZG-u koji za njihov račun peru obraz bošnjačkom nacionalizmu, uvjeravajući svijet da se radi o građanskom pokretu.
 28. Uozbiljite se. I pročitajte ovaj tekst još jednom.

Ivan Šušnjar l Poskok.info