Published On: Uto, lis 26th, 2021

KRALJICA KATARINA BILA JE KRALJICA SVIMA: Nepotrebna nacionalistička reakcija neke udruge iz Blagaja trebala bi rastužiti cijelu BIH

Godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice obilježena je na tvrđavi Hercega Stjepana Kosače u Blagaju, uz polaganje cvijeća, paljenje svijeća i uz kulturno-umjetnički sadržaj te iznošenje pojedinih podataka o njenom životu i djelu.

Tom prilikom je između ostalog kazano kako je ideja bila da se zaštiti važnost i uloga kraljice Katarine u BiH i za Hrvate u BiH, ali i da se zaštiti sama tvrđava, koja je jednim djelom prepuštena zaboravu. Time nitko nije negirao važnost kraljice Katarine za druge narode u BIH. Činjenica da ju svi narodi u BIH poštuju morala bi biti stavka koja ujedinjuje a ne razjedinjuje.

Istaknuto je kako je to prvi put da je održan komemorativni skup za Katarinu Kosaču u njezinom rodnom mjestu, te da je cilj, da taj događaj postane tradicija.

Na ovaj događaj oštro je reagirala bošnjačka Koordinacija NVO Blagaj te priopćenjem za javnost koje potpisuju Sead Salčin, Arif Fazlić i Avdo Idriz poručila da se radi o “provokaciji građana” Mostara i da takve skupove stanovnici Blagaja nikada neće prihvati.

“Planirani sadržaj manifestacije s jednonacionalnom ikonografijom, izmišljenim obilježjima Mostara i obilježjima paratvorevina Herceg Bosne na lokalitetu Starog grada Blagaja je bio politički skup s folklornim sadržajima i iskrivljenim povijesnim činjenicama, koji je imao za cilj provokaciju građana Grada Mostara”, ističu iz ove bošnjačke Koordinacije NVO Blagaj.

Kažu da je herceg Stjepan Kosača bio veliki bosanski feudalac i mudar upravitelj koji je u svoje vrijeme spajao istočne i zapadne kulture. Ističu da je njegov sin Ahmet paša Hercegović bio veliki osmanski vezir, a kćerka Katarina Kosača-Kotromanić supruga bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, na koju su građani Blagaja posebno ponosni.

“Iz naprijed navedenih razloga, kao i neprihvaćanja istinitih i povijesnih činjenica iz prošlosti i presuda Međunarodnog suda u Hagu po pitanju Herceg Bosne, sadržaji koji imaju nisu dobrodošli na Starom gradu Blagaju”, navode iz bošnjačke Koordinacije NVO Blagaj.

Poručuju da stanovništvo Blagaja nikad neće prihvatiti održavanje ovakvih skupova, “jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva”.

“Blagaj je od svog postanka svjetski poznata turistička destinacija i svaki dolazak u tom pogledu je prihvaćen i moguć, ali bez izmišljenog grba Mostara s križom iz 1452.god i obilježja paratvorevina Herceg Bosne”, poruka je Koordinacije NVO Blagaj.

Kako vidimom uvažena udruga iz Blagaja smatra da je svako obilježje koje na sebi ima crvenobijela polja, križeve i slično UZP. Onda je i Kraljica Katarina bila UZP, kao i njen muž, Stjepan Tomašević zbog kojeg je prešla na katoličanstvo. A mama joj je možda bila iz genocidnog naroda jer je bila pravoslavka. Kako je Katarina Kosača okupljala vojsku protiv Osmanlija možda je zapravo ona kandidat da ju se posthumno osudi na Haaškom sudu?

I molimo uvaženu gospodu Salčina i ostale da nam pojasne po kojem pravu oni svojataju rodno mjesto Kraljice Katarine te imanje nje i njenog oca od nje same? I što bi danas kazala ona njima, kada bi vidjela da njenim podanicima u Blagau, djeci njene djece,  smeta njen križ?

Svatko ima pravo pohoditi mjesta naših praotaca i pramajki, ta mjesta bi trebala biti mjesta spajanja a ne razdvajanja. I tužno je vidjeti da jučer na ovom mjestu nije bio niti jedan simbol Bosne. Iako je Katarina Hercegovka rodom, ipak je bila bosanska kraljica. Mogli su doći u goste, s bosanskim ljiljanima i simbolima stare kršćanske vladajuće bosanske dinastije Kotromanić. Ako bi im naime g. Salčin uopće dopustio da unesu ta obilježja s anžuvinskim ljiljanima na imanje Katarinino.  Budući da se radi o križarskom znakovlju jelte. Znakovlju pod kojim se ubijalo u ime vjere u doba papinskih ratova na Bliskom Istoku. Pa ako se već ide u maksimalnu sotonizaciju heraldike podsjećamo poštovanog druga Salčina na tu činjenicu. Neka provjeri križarsku povijest ljiljana, i koji vladari su noseći ljiljane , kao simbol Svetog Trojstva, ubijali muslimane po Svetoj zemlji u ime kršćankog Boga.

A podsjećamo ga i na ovaj detaljčić:

guest
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kanister 23%
Kanister 23%
1 mjesec prije

Šta tzv bošnjaci imaju sa kraljicom Katarinom ?

Ništa.

Njihovi preci su napadali Bosnu kad su prodali vjeru i identitet za šaku riže.

Zbog njihovih predaka Turaka je kraljica ostavila krunu Vatikanu koji je stvarni vladar BIH.

Turci, sikter od Bosne!

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Odgovori   Kanister 23%
1 mjesec prije

Kakve vi veze judaizmom imate pa svi imate jevrejska imena? Pavlo Matej David Luka itd. ?

Carlos
Carlos
Odgovori   Bedr Bosna
1 mjesec prije

Idiot iz neznanja.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bedr Bosna
1 mjesec prije

Iz jednostavnog razloga ! Bog je poslao prve poruke tim imenima ! Kako dalje to sve akceptirati , odgovor svih drugih , sirom zemaljske kugle , uvijek se moze pretvoriti u ” Muhamedovu ” logiku , a ona je ipak i uvijek ce biti … NAKNADNA .

Carlos
Carlos
Odgovori   Kanister 23%
1 mjesec prije

Njihovi predci nisu branili domovinu.

Kresimir !
Kresimir !
Odgovori   Kanister 23%
1 mjesec prije

Ma kakvi PRECI prijatelju su napadali ???!!?? To su samo nase prodane duse!!! Svaka imalo pametnija pothurica tada je otisla za tursku a kamoli pravi turci .a ovdje je ostalo samo JAD I BJEDAOD IZDAJICA!!!!

većina
većina
Odgovori   Kanister 23%
1 mjesec prije

de malo poduhani…hajd deeee,de malo poduhani,de sagni se,deder malo…

Kanister 23%
Kanister 23%
1 mjesec prije

Albanci- najveći dušmani bosanskih muslimana.

Zašto?

Zato što su Albanci u tursko vrijeme prihvatili islam, ali nisu prodali nacionalni identitet.

Tzv bošnjaci su se odrekli svega:
vjere, imena, predaka, identiteta i svega čega su stigli.

Za šaku riže

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Odgovori   Kanister 23%
1 mjesec prije

Mi ćemo vas fašiste satrati na prostoru Bosne ako Bog da. Samo polako. Vadiićemo vas iz tih svinjaca iz kojih pišete. Samo polako

Carlos
Carlos
Odgovori   Bedr Bosna
1 mjesec prije

Idiot kao imitator aktualne saraj politike.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bedr Bosna
1 mjesec prije

He , he ! Sinko ! Onih nasih ” devedesetih ” je bio nekakav rat . Ne daj Boze da se ponovi i u onakvoj verziji . Ipak , onaj sirijski ili avganistanski ili onaj u Ruandi ipak je bio sa mnogo vise zla , a zlo koje su od tebe napravili takvom budaletinom i kada bi to bila nasa buducnost ,isuvise si ti glup da bi shvatio kako bi izgledala ” konacna zavrsnica ” . Smiri se i ne fantaziraj . Bosna nikada nece biti islamska budalo . Ona je NASA , svih nas ukoliko cemo uvazavati EVROPSKU I TVOJU , bar evropsku geografsku stvarnost . Potenciranje na OSMANLIJSKIM pravima je glupost i imaginarnost svih imaginarnosti . Radi dobrih ljudi sa kojima smo svi prijatelji , nevezano za vjeru i te tvoje ” bosna ” kleptomanije , ne glupirajmo se sa nagovjestavanjem neizvijestnosti koje ni dragi Bog ne zeli . Zato , suzi djecko !

Facts
Facts
1 mjesec prije

Znaci stotinama godina prije formiranja pojma nacije, hercegovacki franjevci u svojim ljetopisima nazivaju svoj jezik hrvatskim. Fra Nikola Lasvanin u svom ljetopisu pise da su u Humskoj zemlju zivjeli Hrvati. Pop Dukljanin u svom ljetopisu 12.st. Humsku zemlju naziva Crvenom Hrvatskom. A u mletackoj kronici pise da je Humskoj zemljom vladao hrvatski knez mihajlo visevic. Znaci mnogo prije formiranja nacionalne svijesti. Kraljevska obitelj Kosaca zbog svoje vjere bude pogubljena. Danasnje Bosnjake tada su franjevci zvali poturicama. A tko su tada bili Bosnjaci, govori Turski putopisac Mustafa Aali koji je zivio 30 godina u Bosni, tadasnje Bosnjane naziva: hrvatskim plemenom po tekucoj rijeci prozvano. Knjiga mu se i dan dans cuva u Istanbulu zove se: Kunhulachbar.

Kanister 23%
Kanister 23%
Odgovori   Facts
1 mjesec prije

Laže bolan Mustafa Aali !!!!
Laže ko Turčin!

dcsfd
dcsfd
Odgovori   Facts
1 mjesec prije

pa recimo Grgo Martić je živio u 19 stoljeću i fino se natakario na tvrdnju tih iz 16 stoljeća. pisao je da se ovdje govori najljepšim srpskim jezikom, plus pjesmice svetom savi.

Facts
Facts
Odgovori   dcsfd
1 mjesec prije

Fra Martić bio je jedna od najpovjerljivih osoba austro-ugraske vlasti u Bosni i Hercegovini, ali kada je postalo očito da Beč odbija te krajeve ujediniti s Hrvatskom, on se razočaran povlači iz političkoga života. O Grgi Marticu ti ne znas nista.

Facts
Facts
Odgovori   Facts
1 mjesec prije

“Tesko bratu bez ljubavi bratske, ko Bosni bez zemlje Hrvatske” Fra Grgo Martic . On je se zalagao protiv pripajanja BiH Srbiji i Crnoj Gori.

Facts
Facts
1 mjesec prije

,,Još odkad Banovo pomanjka kraljevstvo, Razsu se Stipanovo herceško gospodstvo. Moguće vladarstvo kralja bosanskoga Zatr se hrabrenstvo puka harvatskoga …” 1635. Sarajlija Augustin Vlastelinovic

MateMo
MateMo
1 mjesec prije

Grad Hercega Stjepana je iznad Blagaja, i nije stari blagaj.

Miko
Miko
1 mjesec prije

“Niko tako ko Turcin ne laze”!!!

Sabahudin.P
Sabahudin.P
Odgovori   Miko
1 mjesec prije

lazu BOSNJACI

Katarinin predak
Katarinin predak
1 mjesec prije

Šta muslimani imaju sa Kraljicom, još daju djeci njeni ime! Ja neznam ni jednu bošnjakiknju da se zove Katarina?

Stjepan1Tomašević
Stjepan1Tomašević
1 mjesec prije

Ta vjerska skupina nisu Bošnjaci već su to plisnavi islamisti,potomci turskog okupatora,nedozvolit tim baliyama da imaju bilo kakav utjecaj na našu povijest! Bildboard skupina iz 23% NEĆE odlučivati niti će utjecat na našu povijest! Holiday Inn teroristi su sebi previše dali slobode dok ih ne pođemo pleskati!

Carlos
Carlos
Odgovori   Stjepan1Tomašević
1 mjesec prije

Idiot.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Stjepan1Tomašević
1 mjesec prije

plaho si se osilio

Nadimak
Nadimak
1 mjesec prije

Islamističke sluge turskih okupatora bi htjele zadržati sve povlastice koje su imali za vrijeme turske okupacije BiH, ali odbijaju bilo kakvu odgovornost za sudjelovanje u turskom zulumu nad stanovnicima BiH.

Bedr Bosna
Bedr Bosna
Odgovori   Nadimak
1 mjesec prije

Kakav zulum kurvin lažljivi sine? Ali evo ja kažem trebalo je 500 godina zuluma biti pa da ni jedan servin živ ne ostane.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bedr Bosna
1 mjesec prije

Ne mozes pobiti sav narod tako kako to ti mislis budalo . To nije uspjelo nikome .Ali nema dilema , krvava dusa islama je mastala o Berlinu i Rimu , ostavila je rijeci , recenice i … djela , a sve ostalo sto islamisti seruckaju danas je politicko vjerskonastrano glupiranje sa istinama o proslosti . Bilo je kako je bilo , ali svi oni koji otvaraju zapamcene i zapisane duboke rane nasih predaka , … pojma nemam sta njihov ” mozak ” ocekuje . Da se mi razumijemo . Dok su drugi bili okupirani pod BUGARIMA , a to je bilo vrijeme prije Turaka , ti nekadasnji Bosanci i Hercegovci i preci danasnje Hrvatske su bili rasturaci Madjara i istih Bugara . Postoje evidentirane , zapisane bitke u cijoj proslosti , bez dilema , nikada nije ucestvovala ovo Holidey in Nacertanije .

renegade
renegade
1 mjesec prije

Povijest danas svatko piše! Istina se, obično, nalazi negdje u sredini. Ovdje vidim, umjesto argumenata, mnoštvo uvreda prema drugom i drugačijem mišljenju.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   renegade
1 mjesec prije

To sto to vidis je ocito i dokazuje da si svrstan . Gdje si ti svrstan to ljudino ? Na ljepote sjecanja na kralja Tomislava i kraljicu Katarinu , ili na carigradske genocidase ? Budi jasan da ti aplaudiramo ako zasluzujes !

Anonimac
Anonimac
Odgovori   renegade
1 mjesec prije

LJudino ! Istina nema SREDINE . Proslost je takva kakva je .

Bedr Bosna
Bedr Bosna
1 mjesec prije

Kakve veze separatistička kriminalna hrhb, njihovi uzp simboli imaju sa Bosnom i Hercegovinom ?

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bedr Bosna
1 mjesec prije

Kakve BiH ima sa kraljevinom kralja Tomislava i 200 godina egzistiranja iste poslije njega sa dvadesetak novih hrvatskih kraljeva kada je bosna jos uvijek bila samo ilirska rijec ! Nego lijepi moj , lijepo ti pokusaj da odgonetnes nove misli kumova Bakira i Erdogana i dodji nam sa novim komentarima sutra – prekosutra ako kod njih dvojice imas veza .

Zoki
Zoki
Odgovori   Bedr Bosna
1 mjesec prije

Je li činjenica da je kraljica Katarina bila katolkinja? Jeste! Je li činjenica da je kao katolkinja pokopana u Vatikanu? Jeste! Je li činjenica da u BiH postoje i danas ljudi koji su katolici i koji gaje sjećanja na svoju kraljicu Katarinu? Jeste! Je li činjenica da su ti BH katolici ujedno i Hrvati, koji imaju svoja nacionalna i vjerska obilježja? Jeste! U čemu je onda problem da katolici Hrvati obilježavaju smrt katolkinje kraljice Katarine? Neće valjda muslimani koji su bili krvnici kraljevske obitelji Tomašević obilježavati sjećanje na iste? To bi bio paradoks isti kao kada bi mi katolici Hrvati umjesto vas tzv. bošnjaka (ex. Turaka) obilježavali Musalu kod Sanskog Mosta u čast osvajača sultana Mehmeda el Fatiha. Neka svatko slavi i sjeća se svojih predaka. BiH Hrvati bosanskih kraljeva, a tzv. bošnjaci (ex. Turci) turskih sultana, paša, kapetana, begova i aga.

MateMo
MateMo
Odgovori   Bedr Bosna
1 mjesec prije

A kakve veze imaju crne tekbir zastave sa tzv BiH

Sabahudin.P
Sabahudin.P
1 mjesec prije

Ako znamo da je GRAD Herceg Stjepana kamena utvrda na uzvisenju prema Nevesinju,Blagaj mjesto na izvoru bune gdje si silazili vojnici da se odmore i uzivaju kad nisu na smjeni,mjesto gdje je bilo mnogo zena “naj starijeg zanata” koje su im trebale za zabavu ………logican zakljucak je kakvi su korjeni sadasnjih stanovnika Blagaja!!!Istina boli

Carlos
Carlos
Odgovori   Sabahudin.P
1 mjesec prije

Idiot.

Kresimir !
Kresimir !
1 mjesec prije

Sto niste napisali NJEGOV OTETI SIN POSTADE mamu vam potu………nu jehbem ,proklete izdajice za vjeke ,vjekova……!!!!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Kraljica Katarina ni svojoj od Turaka otetoj djeci , naknadno islamiziranih , nije davala pravo na BiH ukoliko su islamizirani . To je STRASAN majcin rez , ali ipak rez , u dusi jedne majke .

većina
većina
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

samo su na vrijeme prihvatili istinu kao i svi normalni (domicilni) ljudi na prostoru BiH,to sto je ona bila mutava pa nije htjela prihvatati nista kao sto su ona i njeni preci npr prihvatili prethodno jbg….svako je nesto prihvatao ili nije, fakt je da je velika vecina ljudi prihvatila istinu kao i njen podmladak i odbacila sve sto je naopako……helem prihvati istinu

Anonimac
Anonimac
Odgovori   većina
1 mjesec prije

Tvoja istina , nedoreceno receni , je u velikom sukobu sa stvarnoscu koja tebe nikada u multikulturalnoj BiH , sa svim iskustvima proslosti , nece prihvatiti kao magnet za pamet ” vecine ” koja ima cca 10 % privatnog zemljisnog vlasnistva u ovoj zemlji .Gubici u istocnoj Bosni i Krajini , tvog patriotizma koji je za ova tri naroda IZDAJA sa tom silnom rasprodajom zemljista Arapima tamo i ovamo , postao je velika crna fleka koja i te kako mirise na IZDAJU ovih juznoslavenskih prostora. Arapi bi da kupe bosansku zemlju i sume , a Albanija sa svojim izbjeglicama u bivsu Jugislaviju da nacne FETIS njenih , jugosloslavenskih granica . Previse je ovdje sranja , pa neka se i o vama radi .

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 mjesec prije

Čini mi se da je i ovaj tekst trebalo prevesti na engleski jezik, bilo bi to vrlo korisno radi sagledavanja šireg konteksta međunacionalnih odnosa u BiH, što bi moglo pomoći onima koji se deklariraju da žele dobro BiH i njenim konstitutivnim i ravnopravnim narodima.