Published On: Wed, Apr 3rd, 2019

KRALJEVINA BRUNEJI NASTAVLJA S IMPLEMENTACIJOM ŠERIJATSKOG ZAKONA Homoseksualni seks i preljub kažnjavat će se kamenovanjem do smrti

Kraljevina Bruneji nastavlja s implementacijom šerijatskog zakona te će tako od 3. travnja svaki homoseksualni seks i preljub kažnjavati smrtnom kaznom koja će se provoditi kamenovanjem, piše The Guardian.

Pojedincima uhvaćenima u krađi u toj maloj kraljevini na jugoistoku Azije od tog će dana prijetiti i kazna amputacije ruke i noge. Smrtne kazne izvodit će se pred “grupom Muslimana” koji će se smatrati svjedocima čina provođenja kazne.

Bruneji su još 2014. godine najavili da namjeravaju uvesti šerijatski zakon, islamski pravni sustav koji kršitelje zakona fizički kažnjava, i to iznimno strogo. Njegovo uvođenje naredio brunejski Sultan Hassanal Bolkiah, inače jedan od najbogatijih svjetskih vođa. Njegovo osobno bogatstvo navodno broji 20 milijardi američkih dolara, a Bolkiah Brunejima vlada od 1967. godine.

Alkohol se u Brunejima već sada ne smije piti, a svakome tko dobije izvanbračno dijete ili se ne pomoli petkom prijeti i novčana i zatvorska kazna.

Širu implementaciju šerijatskog zakona u Brunejima ponešto je usporilo međunarodno negodovanje, što skupina za zaštitu ljudskih prava, što drugih država.

Bruneji su još 1984. godine zabranili homoseksualizam, međutim za razliku od prije kada se sa sodomijom, preljubom i silovanjem kažnjavao zatvorskim kaznama, od 3. travnja ove godine kažnjavat će se smrću.

Amnesty International već je osudio ovaj potez te je pozvao Bruneje da odustanu od te odluke.

Šerijatskog zakona morali bi se pridržavati samo muslimani, koji čine dvije trećine stanovnika Bruneja.