Published On: Čet, lis 15th, 2015

KRAJINA IDE KUĆI: Sarajevo vraća hrvatske Srbe u Hrvatsku?

SARAJEVO – Godinama je iz Hrvatske medijska hajka bila na fiktivno prijavljene Hrvate u RH. Za to vrijeme mediji koji su radili tu hajku čiji je cilj bilo produljenje antagonizma između BH i RH Hrvata namjerno su izostavljali jedan podatak. Tisuće Srba iz Krajine godinama žive na socijalnim  fondovima BIH. Fondovima koje pune i BH Hrvati.

Ministarstvo civilnih poslova BIH pokrenulo je reviziju dodijeljenih državljanstva kojom je obuhvaćen i jedan dio krajiških Srba iako ne svi budući da znatan dio Srba iz Krajine živi u BIH a prijavljeni su na ranijim adresama u RH gdje apliciraju na socijalne fondove. To je dovelo do pobune Srba u RS-u.

Udruženje Srba protjeranih iz Hrvatske najoštrije je diglo glas protiv odluke o reviziji državnastava BiH za oko 20.000 ljudi koji su to pravo stekli naturalizacijom u razdoblju od travnja 1992. godine do siječnja 2006., uz jasnu poruku: “Ovo je novi progon, nećemo dozvoliti da nam opet oduzmu državljanstva, nećemo da budemo apatrtidi! ”

Posebno ih je zaboljelo to što institucije BiH, unatoč apelima, nisu učinile ništa da zaštite i pomognu prognane iz Kninske Krajine, Like, Banije, Korduna i drugih krajeva Hrvatske, a sada ih stavljaju u isti koš s islamskim ratnicima afro-azijskog porijekla koji su se državljanstava BiH “dokopali” zahvaljujući zločinima i odsjecanjem srpska glava.

Ministarstvo civilnih poslova BiH na čijem je čelu funkcioner SDA Adil Osmanović, na svom sajtu objavilo je poziv ljudima koji su državljanstvo BiH stekli u navedenom razdoblju da u roku od godinu dana dostave mnoštvo papira kako bi dokazali “stvarno vezu” sa BiH i spremili državljantco- inače biće im oduzeto državljanstvo i putovnice BiH.

U resornom ministarstvu rekli su da je cilj poziva da se utvrdi da li su naturalizirani građani BiH u zakonitom procesu stekli putovnicu. raspolažu s brojem od 19.000 naturaliziranih građana BiH.

“Ovo je novi politički udar na nas. Opet nam prijete oduzimanjem državljanstva. Jednom su nam ih oteli u Hrvatskoj, sada žele iu BiH. Sve to jasno pokazuje da se o nama nitko ne brinuti i da smo uvijek kolateralna šteta političkih igara”, kaže Petar Jordan, predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Hrvatske.

On ističe da će bojkotirati reviziju i da se neće odazvati pozivu.

“U Hrvatskoj nam ne daju imovinu i dokumente a iz BiH nas tjeraju”, ističe Jordan.

On kaže da u RS živo oko 20.000 Srba protjeranih iz Hrvatske i da mnogi, ni 20 godina poslije Oluje, ne mogu doći do svoje imovine u Hrvatskoj.

U resornom ministarstvu objašnjavaju da Srbi iz Hrvatske ne trebaju brinuti o tome da će im biti oduzeto državljanstvo ako dokažu “stvarnu vezu” sa BiH.

Jordan kaže da će ljudima trebati po 500 KM da prikupe opsežnu dokumentaciju i dostave ju u Sarajevo.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare