Published On: Čet, sij 7th, 2021

KRAJ ERE DEMOKRACIJE: Američki predjsednik baniran je na najvećoj socijalnoj mreži. USA više ne može govoriti o slobodi govora…

Mark Zuckenberg, osnivač Facebooka, oglasio se danas povodom dešavanja u Capitol Hillu i blokade Facebook naloga Donalda Trumpa.

Zuckenberg je u objavi na Facebooku napisao da su šokantni događaji od prethodna 24 sata pokazali da predsjednik SAD-a Donald Trump namjerava iskoristiti preostalo vrijeme na funkciji za podrivanje mirnog i zakonitog preuzimanja vlasti od strane izabranog nasljednika, Joe Bidena, prenosi N1.

“Njegova odluka da koristi svoju platformu da opravda, umjesto da osudi djelovanje svojih pristalica na Kapitolu je sa pravom uznemirila ljude u SAD i širom svijeta. Uklonili smo jučer ove izjave, zato što smo procijenili da njihov efekat, i vjerovatno namjera, bi bila da izazovu širenje nasilja”, kazao je.

Smatra da nakon što je potvrđen izbor Joe Bidena, prioritet idućih 13 dana do inauguracije je da prođu mirno i u skladu sa demokratskim normama.

“Tijekom nekoliko prethodnih godina, dozvolili smo predsjedniku Trumpu da koristi našu platformu u skladu sa pravilima, i povremeno uklanjajući sadržaj ili obilježavali objave koje su bile u suprotnosti sa pravilima. Uradili smo to zato što vjerujemo da javnost ima pravo na što širi pristup političkim govorima, ček i kontroverznim. Ali sadašnji kontekst je u osnovi drugačiji, uključujući korištenje platforme za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlasti”, istakao je i dodao:

“Vjerujemo da je rizik da dozvolimo predsjedniku da nastavi koristiti naše usluge tokom ovog perioda prevelik. Iz tog razloga, nastavljamo blokirati njegove Facebook i Instagram naloge na neodređeno vrijeme i najmanje na period od dva tjedna dok se ne završi preuzimanje vlasti.”