Published On: Uto, srp 23rd, 2019

KOVAČEVIĆ: SDS i SDA jedini krivci za institucionalnu krizu

Jedini krivci za institucionalnu krizu u BiH i neformiranje novog saziva Vijeća ministara jesu SDS i SDA, ocijenio je za Srnu glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

“Oni će pokušati učiniti sve ne bi li onemogućili SNSD s našom koalicijom, kao izborne pobjednike iz Republike Srpske, da postane sastavni dio novog Vijeća ministara, odnosno da naš čovjek bude predsjedatelj”, smatra Kovačević.

On je dodao da je potpuno jasno da SDA kao jedine prihvatljive partnere iz Republike Srpske vidi SDS, koji je, kako kaže, “i u prošlom mandatu kao izborne gubitnike na silu ugurao u vlast na raziini BiH”.

“Mirko Šarović mora konačno shvatiti da vlast biraju građani i da su građani Republike Srpske izabrali Milorada Dodika, SNSD i našu koaliciju, a da su njemu i cjelokupnom SDS-u nikada uvjerljivije rekli da ih ne žele ni blizu vlasti, a kamoli kao nositelje”, ocijenio je Kovačević.

On je osvrćući se na vitalni entitetski interes koji je Dodik upotrijebio zbog preglasavanja u Predsjedništvu BiH rekao da je očigledno da ljudi u SDS-u ne mogu shvatiti osnovne političke principe.

“Vitalni interes Republike Srpske je da ne bude preglasavana i da ne dozvolimo da se bilo tko miješa u unutarnja pitanja suverenih zemalja, jer ni mi ne dopuštamo da se bilo tko miješa u unutarnja pitanja Republike Srpske. Ne želimo da na pitanjima koja se ni na koji način ne tiču Republike Srpske stvaramo neprijatelje koji bi nakon toga radili sve da naštete Srpskoj”, smatra Kovačević.

On je dodao da bi SDA i SDS za tako nešto stvorili priliku Hrvatskoj kočeći izgradnju Pelješkog mosta, koja bi onda svoj bijes mogla iskaliti na Trgovskoj gori i negradnji mosta na Savi u Gradišci.

“SNSD vodi ozbiljnu i odgovornu politiku za što su nas građani birali. Mi ćemo dijalogom rješavati sva otvorena pitanja i u najskorije vrijeme počet će izgradnja mosta na Savi u Gradišci, a odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori biće onemogućeno i riješeno u interesu Republike Srpske”, poručio je Kovačević.

On je podsjetio da je u prošlom još uvijek tehničkom mandatu Vijeća ministara u kojem sjede Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak moglo biti dosta toga urađeno po pitanju Trgovske gore, ali oni nisu ni prstom mrdnuli, sjedili su i čekali da se to pitanje riješi samo od sebe, dok su institucije Republike Srpske činile sve da ne dođe do odlaganja nuklearnog otpada.

“Institucije Srpske sada ojačane i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom riješit će ovo pitanje u interesu Republike Srpske i njenih građana”, rekao je Kovačević./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare