Published On: Pet, ruj 13th, 2019

Kovačević: SDA još jednom potvrdila da nikada nije prihvatila mir u BiH

Stranka demokratske akcije /SDA/ je prijedlogom programske deklaracije potvrdila da oni koji su izazvali rat u BiH nikada nisu prihvatili mir u BiH, naglasio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Na pitanje Srne da prokomentira prijedlog programske deklaracije koju bi sutra trebao usvojiti Kongres SDA, a u kojoj je naglašeno da je njihov primarni cilj “Republika BiH”, Kovačević je rekao da im mora poručiti da takvu republiku mogu da formiraju, ali bez Republike Srpske i bez teritorije Republike Srpske.

“Iako se ne želim miješati u unutrašnje stvari Federacije BiH, vjerujem da ne mogu računati ni na teritoriju na kojoj su Hrvati većinsko stanovništvo”, dodao je Kovačević.

On je naglasio i da bilo kakvo spominjanje “vrhovnog suda BiH” ne dolazi u obzir, jer to nije predviđeno Aneksom 4 Daytonskog sporazuma i Republika Srpska nikada na to neće pristati.

“Dakle, sve ono što je promijenjeno i što je mimo Ustava BiH, kao i sve nadležnosti koje su u međuvremenu oduzete Republici Srpskoj, odnosno entitetima, i međunarodnim nasiljem prenesene na BiH mogu da se vrati, a sve što nije prevdiđeno Ustavom BiH neće biti moguće u BiH”, poručio je Kovačević.

Komentirajući navode iz prijedloga deklaracije o afirmaciji “‘bosanskog jezika’ kao zajedničkog identiteta svih građana BiH”, glasnogovornik SNSD-a je rekao da mora biti krajnje otvoren i da kaže da smo navikli da srpski jezik nazivaju na razne načine, da pokušavaju da ga prisvoje, ali nikada neće biti dozvoljeno da se on zove “bosanski jezik”, niti će ikada biti jezik srpskog i hrvatskog naroda u BiH.

“SNSD ostaje potpuno posvećen Daytonskom sporazumu, međunarodnom ugovoru i Ustavu. Tražit ćemo da se BiH kreće ka vraćanju izvornog Ustava kakav je potpisan u Daytonu. Sve drugo za nas je neprihvatljivo”, naglasio je Kovačević.

On je najavio da će SNSD na sjednici Glavnog odbora, koja će biti održana u srijedu, 18. rujna, razmatrati sva aktualna politička pitanja i donijeti jasne odluke i smjernice, te odgovoriti na sve aktualne izazove u BiH.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare