Published On: Uto, stu 19th, 2019

KOVAČEVIĆ POJASNIO ŠTO JE USVOJENO U PREDSJEDNIŠTVU: BiH nastavlja suradnju s NATO-om, ali članstva neće biti

 

Program reformi BiH, koji je usvojen na današnjoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na službenoj razini a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članice NATO saveza, što se može smatrati velikim uspjehom Republike Srpske, izjavio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

– Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program (ANP). Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su da će dan poslije imenovanja Vijeća ministara u Zastupničkom domu biti usvojen Program reformi BiH koji ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu – naglasio je Kovačević, prenosi Srna.

On je pojasnio da Program reformi BiH predviđa suradnju BiH i NATO-a po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju to biti, uključujući i Republiku Srbiju.

– Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće surađivati s NATO savezom više nego što surađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na službenoj razini koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članice tog saveza – istakao je Kovačević.

On je dodao da će za svaki budući aranžman BiH s NATO savezom biti potrebna suglasnost svih u BiH.

– SNSD je sve vrijeme govorio da ne podržava članstvo Republike Srpske i BiH u NATO, ali nije protiv suradnje i od toga nismo odstupili ni današnjim dogovorom u Predsjedništvu BiH, niti smo na bilo koji način prekršili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti – naglasio je Kovačević.

On je ponovio da je dogovoreno da BiH nastavlja suradnju s NATO, ali da ne ide u članstvo.

Kovačević je rekao i da je današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara potvrđeno da je godinu dana uzalud kočena implementacija izborne volje građana Republike Srpske.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare