Published On: Thu, Jul 13th, 2017

KOVAČ: Zajedničko balkansko gospodarsko područje je fama, nije cilj stvoriti balkansku uniju

O značenju Trščanskog sastanka tzv. Berlinskog procesa na čijoj je strani njemačka kancelarka Angela Merkel za Hrvatsku televiziju govorio je predsjednik vanjskopolitičkog odobra Hrvatskog sabora i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač.
“Projekt je pokrenut prije četiri godine s ciljem da se konkretno šalje poruka da zemlje zapadnog balkana (Makedonija, BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo) imaju pravo i perspektivu za članstvo u Europskoj uniji, to im je svojevrsno ohrabrenje da im EU drži otvorena vrata. Riječ je o fami, već postoji tzv. CEFTA koja vrijedi za te zemlje, ako će se ići na simplifikaciju pravila koja vrijede na tom području onda je pozitivno, no to je fama jer nije cilj da se stvori mala balkanska unija već da te zemlje budu članice EU”, rekao je Kovač.

Kovač je govorio i o značaju LNG terminala na Krku u globalnom pozicioniranju Hrvatske

“Hrvatska je zemlja koja ima šansu postati vrsta distributera za plin na području Jugoistočne i srednje Europe, to bi bilo moguće ukoliko dođe do plutajućeg LNG terminala kod Omišlja, za dvije godine bismo trebali s njim biti spremni. Riječ je o projektu koji se uklapa u strategiju EU o energetskoj uniji i pozitivno je za Hrvatsku ako to profunkcionira. U toj inicijativi je 12 postkomunističkih zemalja koje podupire SAD, rekao je Kovač. /HMS/