Published On: Sri, kol 21st, 2019

KOVAČ ZA UNITARIZACIJU BIH: Zemlju okrupniti na tri federalne jedinice, smanjiti broj nivoa vlasti, uvesti kralja ukinuti Predsjedništvo, Bošnjacima dati izbornu jedinicu

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je da bi Bošnjaci u Bosni i Hercegovini s preustrojem države u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Hrvatima i Srbima.

“BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti i u BiH kako bi Bošnjaci  bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Hrvatima i Srbima”, rekao je Kovač za HBTV iz Mostara.

 

 

Tako je ovaj utjecajni hrvatski političar ponovo u eter ubacio kontroveznu temu zvanu “bošnjački entitet”, koja je u međuvremenu u bh. političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

 

Ovo nije prvi put da se HDZ Hrvatske više brine o Bošnjacima nego o hrvatskom pitanju. Tako bi Hrvatima ukinuli pravo na hrvatskog člana Predsjedništva a umjesto 4 federalne jedinice dao bi im jednu.

 

Štoviše, Kovač je najavio kako će službeni Zagreb biti još angažiraniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima, na što ga pozivaju i odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

 

“Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Bošnjaci trebaju imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda“, dodao je Kovač.

 

Ipak, naglasio je da se Hrvatska ne miješa u unutarnje stvari u BiH. Hrvatska je potpisala Dayton i ima obavezu brinuti o stabilnosti BiH i promicati ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava”, rekao je Kovač.

Prema istraživanjima u BiH većina Bošnjaka u BIH protivi se formiranju bošnjačke federalne jedinice u BIH jer ne žele živjeti s Bošnjacima nego žele živjeti sa Srbima i Hrvatima jedni pored drugih, te naglašavaju da ako se Hrvatima i Srbima to ne sviđa neka odsele.

Tolerantan je to i visokodemokratski stav iz kojeg se da isčitati sljedeće:

  • Bošnjaci ne vole komšije Bošnjake. Žele komšije Srbe i Hrvate. Ne žele građansku republiku Bošnjaka u kojoj bi se razvio bošnjački pluralizam a bošnjačka kultura doživjela renesansu.
  • Bošnjački identitet najbolje se razvija u permanentnom sukobu sa srpstvom i hrvatstvom. Bez Srba i Hrvata samo postojanje Bošnjaka i njihovih političkih stranaka postalo bi upitno i besmisleno.
  • Bošnjački lideri morali bi Bošnjacima odgovoriti otkud im vile na Pelješcu i hoće li koristiti most kad budu išli do njih. Ovako samo kažu Srbi i Hrvati su krivi i Bošnjaci budu zadovoljni.
  • Kad bi svi Srbi i Hrvati odselili iz BiH odselili bi i Bošnjaci a zemlju bi ostavili Inzku. Inzku onda ne bi imao tko dati plaću. Onda bi odselio i Inzko i u BiH  bi ostalie samo Piramide.
  • Bošnjaci su najtolernatniji narod u BIH jer ne žele živjeti bez svojih komšija u BIH. Osim u Sarajevu, Bugojnu, Konjicu, Jablanici, Bihaću, Zenici, Tuzli i svugdje gdje Srbi i Hrvati odlaze. Nitko ne zna kako no Bošnjaci su nekako u tim gradovima naučili živjeti sami sa sobom. Antropolozi još uvijek istražuju te slučajeve i nemaju odgovor na njih.
  • Tolerantnost Bošnjaka najbolje se ogleda u egidi: Želimo živjeti s vama i želimo vas preglasavati, vi genocidni i vi uzepeasti se morate stopiti s našom vizijom povijesti Bosne i budućnosti Bosne i prihvatiti nas kako potpuno nevine i kako potpuno ispravne, a ako vam se ne sviđa selite.
  • Egida “Ako vam se ne sviđa bolan selite” predložena je ove godine za egidu mira, na Međunarodnom institutu za proizvodnju egida mira u Davosu prema prijedlogu uglednog BH tenisera g. Zlatka Lagumdžije.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare