Published On: Pet, ruj 23rd, 2016

Kovač o nadolazećem referendumu u Republici Srpskoj: Hrvatska želi jedinstvenu i snažnu BiH

Hrvatska ne podržava bilo kakve akcije koje ugrožavaju opstojnost Bosne i Hercegovine, rekao je u četvrtak o nadolazećem referendumu u Republici Srpskoj ministar vanjskih poslova Miro Kovač u New Yorku, gdje sudjeluje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

»Mi želimo jedinstvenu i snažnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna«, rekao je ministar Kovač.
Hrvatska će se kao potpisnica Daytonskog sporazuma zalagati da Bosna i Hercegovina opstane kao država, ističe Kovač, te će se zalagati i za njezin put prema članstvu u Europskoj uniji.
Vlasti Republike Srpske organizirale su referendum na kojemu će se izjašnjavati hoće li se poštovati sudski pravorijek kojim je obilježavanje 9. siječnja kao dana te Republike proglašeno neustavnim.
Usprkos zabrane Ustavnog suda BiH, referendum se održava 25. rujna, a podršku za to vlastima Republike Srpske dao je i ruski veleposlanik u BiH Pert Ivancov, a predsjednik Milorad Dodik u četvrtak je na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina otputovao u Moskvu.

Predsjedao sastankom SEECP-a

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji u New Yorku sudjeluje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, na marginama tog skupa predsjedao je u četvrtak ujutro sastankom šefova diplomacija zemalja inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).
Najavio je tom prigodom da će se u subotu 24. rujna u Beču održati sastanak na kojemu će se razgovarati o mogućnosti novog migrantskog vala i nošenja zemalja regije s njim, a Hrvatsku će predstavljati tehnički premijer Tihomir Orešković.
Kovač bi se kasnije u četvrtak trebao sastati i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom s kojim bi, kako je najavio, trebao razgovarati o bilateralnoj suradnji.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>