Published On: Sri, ruj 15th, 2021

KOTLINE VIDOVITIH DŽEMILA: Svi u Tuzli i Sarajevu, osim OHR-a, znaju što će “nametnuti” Shmidt…

Prije par dana portal blizak fake news tradicji, (autor priče o bosanskom non paperu) objavio je informaciju u kojoj se tvrdi kako će Schmidt nametnuti to, to i to. Posebno je SDP-u zazvučala zanimljiva info da će biti zabranjeno Izetbegoviću i Komšiću da se kandidiraju treći put. Pa je logično otprilike otkud puše taj spin.

Sličnu propagandu danas donosi portal iz kantona koji je opet jedan od bastiona SDP-a:

Ured Visokog predstavnika u BiH, odnosno novi Visoki predstavnik za BiH Christian Scmidt, prema diplomatskim izvorima portala Tuzla Press, uskoro će obznaniti odluku kojom će se broj mandata u Predsjedništvu BiH ograničiti na dva.

Tom odlukom, dakle, Željko Komšić i Bakir Izetbegović u predstojećem izbornom ciklusu se neće moći kandidirati.

Do sada je bilo moguće da poslije dva mandata članovi Predsjedništva BiH apstiniraju četiri godine, a potom se ponovno kandidiraju. Nakon odluke Schmidta, koja će navodno uskoro biti priopćena, to više neće biti moguće

Ovakva odluka dolazi jer je Schmidt skeptičan oko postizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Također, Schmidt će vrlo vjerovatno donijeti i odluku da se na predstojećim općim izborima 2022. godine glasa elektronskim putem, prenosi Tuzla Press.

Priču o elektronskim glasovima danas je koincidentno ili ne spomenila i Ivana Marić. Ona je svojedobno bila kandidat Naše stranke za dogradenačelnicu Sarajeva, pa ju je šerijat javnim linčom prekrižio. Skoro do canceliranja.

Prije par dana Zlatko Lagumdžija poručio je da Komšić treba popustiti i da se Hrvatima treba nametnuti netko manje iritantan od njega. Istovremeno je kazao da je nedopustivo da bošnjački kandidat ima samo 10-15% bošnjačkog legititmiteta. To za Hrvate naravno ne vrijedi, njima se i dalje može nametati nelegitiman predstavnik, al eto manje iritantan, jer Komšić toliko iritira da prijete građanski nemiri zbog  njega.

Romima, Židovima, nacionalnim manjinama, Srbima, u FBIH, njima naravno sudbina nametanja predstavnika u Dom Ostalih i na mjesto Potpredsjednika FBIH ne gine.

Dakle dovoljno je malo uključiti mozak i zaključiti kako SDP već tjednima spinuje sljedeće:

  1. Super bi bilo da Schmidt nametne zabranu treće pobjede i time za SDP eliminira Izetbegovića i Komšića.
  2. otom bi SDP kao je poručio Lagumdžija kandidirao jakog kandidata koji bi se suprotstavio SDA-ovom kandidatu i imao legitimitet bošnjačkog naroda, za razliku od Džaferovića.
  3. Primjetimo da Bošnjaci već nekoliko mandata odustaju od legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva. Cijena je to nametanja Hrvatima, rezervnog bošnjačkog Nameta od Predsjednika.
  4. Dakle – Hrvatima nametnuti manje iritantnog Komšića. Recimo Komšinicu. Hrvati ne smiju imati legitimnog.
  5. Bošnjacima onemogućiti vladavinu dinastije Izetbegović i ponuditi im legitimnog.
  6. Srbima u Srpskoj pokušati prevagnuti tako da ne izaberu Dodika.
  7. Židovima i Romima, Njemcima i Austrijancima i dalje nametati predstavnike u klub Ostalih.
  8. Srbima u Fbih uzezi kompletan klub u Domu naroda i i dalje im nametati potpredsjednika.

Kako je majorizacija ubitačno zarazna navada.

Inače jučer je Schmidt, Visoki predstavnik kojeg ne priznaje Vijeće sigurnosti nit RS, a u Hrvata ga priznaju HNS i dio Crkve, kazao kako se Izborni zakon mora donijeti u parlamentu.

Prema tome, logično je da će Schmidt ponuditi rješenje al ga neće nametati. A što će Shmidt ponuditi to bismo mogli već i objaviti. Ali nećemo. Veseli nas čitati maštanja majorizatora i njihova utapanja u kaljuži vlastitog nacionalizma.

Autarkija tog nacionalizma ide do tud, da nemaju hrabrosti pred EU javnosti kazati : Ispričavmo se, eruropska vrijednost nije nametanje predstavnika, Hrvatima , Srbima, Židovima, Romima, Austrijancima, Njemcima, fakat smo pretjerali, žao nam je.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x