Published On: Sri, ožu. 21st, 2018

Kosovo: Suzavcem prekinuli glasanje u parlamentu

Netko je bacio suzavac u kosovski parlament u srijedu i tako zaustavio glasanje o graničnom sporu s Crnom Gorom. Rješenje ovog graničnog spora važno je za Prištinu zbog kandidature za priključenje Europskoj uniji.

Kosovo i Crna Gora pokušavaju se dogovoriti još od 2015. godine oko granice. Brzo rješenje značilo bi za Kosovo bezvizni put u Europsku uniju i konačno priključenje. Zbog dima su evakuirali sve zastupnike iz parlamenta. AFP piše da još uvijek nije jasno tko je točno bacio suzavac, ali zna se da je došlo s područja na kojemu sjede zastupnici glavne oporbene stranke Vetëvendosje (albanske nacionalističke stranke).

Ova stranka žestoko se protivi graničnom sporazumu s Crnom Gorom zbog toga što smatraju da će Kosovo izgubiti nekoliko tisuća hektara zemljišta. Nije prvi put da Vetëvendosje baca suzavac u parlament u znak prosvjeda. Učinili su to već nekoliko puta u prošlosti. Nakon što su bacili suzavac, sjednica je nakratko prekinuta. Nastavljena je oko 13:15 kada su zastupnici ponovno bacili suzavac i prekinuli sjednicu u potpunosti.

Odmah su stigle reakcije i premijera Ramusha Haradinaja koji je naglasio da je ovo glasovanje jako važno za cijelu zemlju. Upozorio je i da ova ratifikacija ne ugrožava teritorij Kosova, prenosi Večernji list.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer