Published On: Čet, ruj 19th, 2013

KOSOVO: Srbija će na ubojstvo odgovoriti žestoko

BEOGRAD – Sramni napad na pripadnike EULEX-a uperen je protiv Srbije i srpskog naroda, a odgovor države na ovaj zločin bit će žestok, poručio je u četvrtak srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić u povodu ubojstva pripadnika EULEX-a jutros na sjeveru Kosova.

“To je pokušaj da se pokvari sve ono što je Srbija ostvarila u prethodnom razdoblju. Srbija nema pravo šutjeti i dopusti teroristima i ekstemistima da misle kako su oni ti koji mogu upravljati Srbijom”, rekao je Vučić novinarima, naglasivši kako ga je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Bugarskoj, ovlastio da osudi zločinački čin ubojstva litavskog pripadnika EULEX-a.

“Napad je uperen protiv srpskog naroda i Srbije i predstavlja njezinu sramotu”, rekao je Vučić i naglasio: “Odgovor će biti žestok”.

Ranije tijekom dana ovaj zločin najoštrije je osudio i premijer Ivica Dačić ocijenivši da napad na pripadnike europske pravosudne misije “nije pucanje u EULEX, već u budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u budućnost Srbije i njezinih građana”.

“Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije, “ poručio je Dačić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s češkim šefom diplomacije Janom Kohoutom.

Dačić je ocijenio da ovakvo “ekstremističko ludilo” kojeg ima na svim stranama može opasno ugroziti mir, stabilnost i sigurnost na Kosovu i najavio da će Srbija sve učiniti da pomogne u istrazi oko ubojstva te je poručio da takva djela ne mogu proći nekažnjeno.

U četvrtak ujutro kod Zvečana, na sjeveru Kosova u napadu na dva automobila misije EULEX ubijen je litavski pripadnik misije, a po službeno još nepotvrđenim izvješćima još trojica su ranjena.

Napad su osudili i najviši kosovski dužnosnici te predstavnici međunarodne zajednice koji, jednako kao i najviši srbijanski dužnosnici, ocjenjuju taj napad kao ugrožavanje mira i stabilnosti uoči skorih lokalnih izbora na Kosovu koji bi se trebali održati 3. studenoga.