Published On: Uto, svi 4th, 2021

Kosovo se pozicionira prije “kartografije”. Sada će kažu tužiti Srbiju za genocid

Prvi američki vojni helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine sudjelovati u bilateralnoj vježbi ”Brzi odgovor 21” sletjeli su u ponedjeljak 3. svibnja 2021. godine u zračnu luku Dubrave kod Tuzle.

Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Pukovnije borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj. Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke pukovnije OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prijevoz vojnika i opreme. U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove zrakoplovne postrojbe, koji će s Oružanim snagama BiH sudjelovati u vježbi. Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

Vježba ”Brzi odgovor 21” zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realizirat će se od 17. svibnja do 2. lipnja 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji vojarne i zračne luke ”Dubrave” kod Tuzle. Posebna pozornost posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite sudionika vježbe od pandemije COVID-19, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.