Published On: Pon, stu 9th, 2015

KOSOVO PRED VRATIMA UNESCO-A Vučić razočaran podrškom Crne Gore i Makedonije Kosovu


 
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas žaljenje zbog odluke Makedonije i Crne Gore da podrže prijem Kosovo u UNESCO, čime su, kako je rekao, pokazale da im je Priština važnija od Srbije.
“Hvala im na tome. Umjet ćemo to poštovati. Želimo najbolje odnose sa svima, ali umjet ćemo mjeriti i poštivati to što su uradili, što su pokazali da im je Priština važnija od Srbije”, izjavio je premijer Srbije.
Dodao je da je Grčka bila suzdržana, a posebno je zahvalio Slovačkoj koja je izdržala sve pritiske i glasala protiv, kao i Poljskoj koja je priznala neovisnost Kosova, ali je bila suzdržana na sjednici Generalne konferencije UNESCO-a, javio je Tanjug.
Po Vučićevim riječima, Mađarska je glasala za prijem Kosova iako su Mađari najavili da će biti suzdržani.
Na Generalnoj konferencije UNESCO-a u Parizu Kosovo danas nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu za ulazak u punopravno članstvo te organizacije.
Kandidaturu Kosova podržale su 92 zemlje, a bila je potrebna potpora 95 zemalja.
Kosovo je priznalo 111 zemalja otkako je proglasilo nezavisnost od Srbije u 2008. Rusija, koja je podržavala Srbiju u kosovskom ratu u periodu 1998-99. godine, iskoristila je svoj glas u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi blokirala Kosovo da postane punopravna članica Svjetske organizacije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare