Published On: Uto, stu 20th, 2018

Kosovo nije primljeno u Interpol

Kosovo nije danas uspjelo izboriti članstvo u Interpolu, javila je Radio-televizija Srbije.

Na zasjedanju Opće skupštine Interpola u Dubaiju ni u prvom niti u drugom krugu glasovanja nije bilo dvotrećinske većine, potrebne za prijam nove članice.

U prvom krugu “za” prijam Kosova glasovalo je 76, protiv je bilo 56, dok su 22 članice bile uzdržane.

Protiv prijama Kosova u Interpol u drugom krugu glasovala je 51 država, 68 je bilo “za”, a uzdržano 16.

U raspravi koja je prethodila glasovanju, u korist Srbije su se za riječ javile Špannjolska, Maroko, Cipar, Kina, Bjelorusija, Rusija, a podršku su pružile i Namibija, Rumunjska, Venecuela i Surinam.

Vlada Kosova priopćila je da Kosovo nije primljeno u članstvo i izrazila duboko razočarenje što je Kosovu onemogućeno da postane dio svjetske obitelji policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

“Divlja kampanja Srbije je još jednom dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa s Kosovom, utoliko više, kada se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko”, navodi se u priopćenju Vlade, prenosi prištinska Koha.

Kako je navedeno glasanje protiv prijama Prištine u ovu organizaciju koristi “samo zločincima i kriminalcima”.

“Kosovo će nastaviti s konsolidacijom svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola”, navodi se u priopćenju.

Zastupnik kosovske skupštine Iljir Deda izjavio je da je bolje povući se iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške.

“Neuspjeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, poslije debakla oko članstva u UNESCO. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasovala protiv toga da Kosovo izvan globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika procesa donošenja odluka, bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da imamo takav poraz”, rekao je Deda, prenosi RTK./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare