Published On: Pet, stu 1st, 2019

KOŠARAC: Za sve blokade su odgovorna dva člana Predsjedništva BiH izabrana bošnjačkim glasovima

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zaastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac pozvao je SDA da odblokira proces formiranja vlasti u institucijama BiH, te omogući da Predsjedništvo BiH ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu i imenuje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH.

Komentirajući sinoćnje zaključke Glavnog odbora SDA, u kojima ta stranka poziva SNSD da “odustane od blokade rada Parlamentarne skupštine BiH” kvalificirajući blokiranje rada Parlamenta BiH kao “protuustavan i antidaytonski čin”, Košarac je rekao Srni da su za sve blokade i zastoje u radu institucija BiH odgovorna dva člana Predsjedništva BiH izabrana bošnjačkim glasovima.

“Problem stanuje tamo gdje SDA ima većinu i može da ucjenjuje, a to je Predsjedništvo BiH”, poručio je Košarac.

On je dodao da se SNSD neće upuštati ni u kakve političke avanture, niti će, kako je rekao, raditi bilo što izvan Ustava, zakona i poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Nećemo dopustiti provođenje neustavne situacije po kojoj predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu i još četiri ministra istovremeno obavljaju funkciju zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Takva situacija je apsurdna i mi ne želimo da joj dajemo bilo kakav politički legitimitet”, upozorio je Košarac.

On je naglasio da stalne komisije i zajednička radna tijela Parlamentarne skupštine BiH, kao i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim organizacijama, ne mogu biti izabrani sve dok se ne utvrdi tko u parlamentu BiH čini većinu, a tko je opozicija.

“Zakon i poslovnik nisu slučajno predvidjeli da se u Zastupničkom domu najprije potvrđuje odluka Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, pa tek onda biraju komisije. Da bi komisije bile izabrane i da bi bila izabrana rukovodstva tih komisija koja će omogućiti njihov normalan rad, mora se znati tko u parlamentu čini većinu, a tko je opozicija, što će se utvrditi glasanjem o podršci novom predsjedavajućem Vijeća ministara”. To su zakonske i poslovničke odredbe i mi ih nećemo kršiti”, poručio je Košarac.

On je naglasio da poslanici i delegati SNSD-a neće podleći nikakvim pritiscima, niti će pristati na bilo kakva uvjetovanja i ucjene u procesu formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH.

“SNSD iznosi jasne stavove, koji su u skladu s odlukama institucija Republike Srpske. Ne bježimo od razgovora o bilo kojoj temi, uključujući i pitanje odnosa s NATO-om, ali tražimo da se poštuju Ustav, zakon i izborna volja građana Republike Srpske”, zaključio je Košarac, prenosi SRNA.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare