Published On: Sri, pro 8th, 2021

KOŠARAC: Izetbegović otvoreno svojata Ustavni sud BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da će ta stranka putem Ustavnog suda BiH poništiti sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, predstavlja još jedan dokaz da SDA i političko Sarajevo taj sud koriste kao instrument za provođenje glavnih ciljeva bošnjačke politike.

– Izetbegović otvoreno svojata Ustavni sud BiH, tretirajući ga kao osobnu političku igračku koju može upotrijebiti i iskoristi kad god mu treba. To je potpuno neprihvatljivo i nedopustivo, ali je, nažalost, provodivo s troje stranaca i dvoje bivših istaknutih dužnosnika SDA koji sjede na pozicijama bošnjačkih sudaca u Ustavnom sudu BiH – izjavio je Košarac Srni.

Pravosuđe pod kontrolom SDA

Prema njegovim riječima, Izetbegovićevi javni istupi potvrđuju ispravnost politike SNSD-a i potrebu da Republici Srpskoj vrate otete ustavne nadležnosti, a da se BiH vrati u okvire Daytonskog mirovnog sporazuma, posebno u oblasti pravosuđa, koje je ponovo pod potpunom kontrolom SDA.

– Od suštinskog značaja za Republiku Srpsku jeste i donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se u toj pravosudnoj instituciji uspostavio neophodan dejtonski balans u odlučivanju i iz ruku Izetbegovića i bošnjačke politike otela ova pravosudna i politička igračka – poručio je Košarac.

On kaže da bi, ukoliko bi se ostvarile Izetbegovićeve prijetnje, Ustavni sud BiH definitivno i potpuno urušio kredibilitet, nakon čega bi se moralo postaviti pitanje djelovanja sudaca koje u Ustavni sud bira Narodna skupština Republike Srpske.

Kap koja bi prelila čašu

– Vrijeme je da se zaustavi i spriječi štetno i opasno korištenje Ustavnog suda BiH u svrhu prekrajanja Ustava BiH i ispunjavanja glavnih ciljeva bošnjačke politike. Nakon pokušaja zabrane Dana Republike Srpske, kao i otimanja imovine Srpske, te mnogih drugih odluka kojima su pogažena prava Srba i Srpske, poništavanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju ustavnih nadležnosti svakako bi bila kap koja bi prelila čašu i vjerojatno označila kraj djelovanja Ustavnog suda BiH u ovakvom formatu i sastavu – ocijenio je Košarac u izjavi za Srnu.

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za petak, 10. prosinca, posebnu skupštinsku sjednicu o vraćanju nadležnosti.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da vraćanje nadležnosti predstavlja “ćorsokak” te da će to biti poništeno na Ustavnom sudu i “vraćeno na nulu”./Srna/HMS/

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Brko
Brko
8 mjeseci prije

Da

Rope
Rope
Šta ti kažeš na ovo?  Brko
8 mjeseci prije

Admin. derpe

Zvonko
Zvonko
Šta ti kažeš na ovo?  Rope
8 mjeseci prije

Bravo.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

100% točno.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

Ja isto ovo pišem u drugom članku a Admin me blokira.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

A sad sami isto ovo pišete.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

Poskok, budi konzistentan.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

Ili ti je večeras boknjo admin!?

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

Admin, idi spavaj.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

Eeh nekad sam ja išao u istu teretanu sa gospodinom Košarcem. Svako jutro ljubazno smo se oslovljavali – dobro jutro, kako ste.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

Da li on još uvijek ide u istu teretanu? Ne znam.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

Ja ne idem više. Ostario sam.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

A neću vam reći koja je to teretana.

Zvonko
Zvonko
8 mjeseci prije

Ministar Košarac je faca! Poštujem ga.