Published On: Uto, srp. 3rd, 2018

KORUPCIJA: Ima li tko u Sarajevu da ispriča uvaženom senatoru Wickeru što se to svojedobno događalo u US ambasadi?

“Dijelimo mišljenje s našim saveznicima i građanima u BiH koji žele ići naprijed, a BiH ne može ići naprijed ukoliko se vlasti ne pozabave i ne riješe pitanje korupcije”, stava je američki senator Roger Wicker.

Jasno je da bez neovisnog pravosuđa BIH ne može krenuti u borbu protiv korupcije.

Ono što građane BIH koji žele ići naprijed, jako boli, i plaši, jeste upravo afera koja je potresla svojedobno US ambasadu. A tiče se korupcije u pravosuđu.

Naime prije nekoliko godina, US ambasada obećala je građanima BIH  dati odgovor na pitanje kako to da je njen uposlenik trgovao utjecajem te Ambasade na BH Tužiteljstvo.

Taj čovjek, dragi senatore, uhvaćen je i završio je u zatvoru, nakon što se doznalo da je, kao uposlenik US ambasade, nudio zaustavljanje sudskih  procesa određenim BH političarima u zamjenu za diplomatsko mjesto svojoj supruzi.

Ne želimo nikome docirati, najviše ne poštoavnom senatoru g. Wickeru, no nama kao građanima BIH jako smeta činjenica da nam US ambasada, koja nam na dnevnoj razini docira o korupciji,  još uvijek nije dala odgovor na to pitanje.

Kao da misle da ćemo mi taj događaj zaboraviti. A taj događaj nije za zaboraviti. Jer nas on plaši.

Kako vjerovati SAD, kao državi, u njenoj želji da nam pomogne oko korupcije, kada sama US ambasada, prikriva aferu trgovanja i pritiska na sudstvo, u kojoj je upleten njen uposlenik, smatrajući da se to nije dogodilo. Iako se dogodilo.

A nije da cijenjena ambasada ne daje odgovore medijima.

Sve ove godine čitali smo izjave američke ambasade koje su u pravilu davali sarajevskim medijima.

Najviše portalu u vlasništvu čovjeka koji je na američkoj crnoj listi zbog terorizma i povezanosti s Bin Ladenom. I taj podatak nas plaši cijenjeni senatore.

Pa eto, dok ste tu, poštovani Senatore, voljeli bi da nam barem vi date odgovore na ta pitanja. Pošto vaša ambasada ne želi.

  1. Kako to da uposlenici US ambasade imaju ovlasti utjecati na BH Tužiteljstvo?
  2. Zašto US ambasada daje izjave mediju u vlasništvu čovjeka koji je na US crnoj listi i družio se s Irnacima iz džihadističkog kampa koji je zatvorila CIA?
  3. Zašto USAID danas u BIH financijski pomaže ljude sumnjive ratne prošlosti  te ljude koji su u vrijeme poraća dizali studentske pobune protiv zatvaranja džihadističkog kampa?

Ovo su naime nama važna pitanja, na koje tražimo odgovore,  kako bismo u potpunosti vjerovali službenicima Vaše zemlje u našoj.

U svakom slučaju nadamo da tijekom Vašeg boravka u BIH nećete biti samo u Sarajevu, i da ćete čuti različita mišljenja i poglede o BIH.

I možda shvatiti da osnovni problem nepronalaska novog rješenja za BIH nije samo u Mostaru i Banja Luci.

Dobro nam došli!

NEW SCANDAL SHAKES THE US EMBASSY IN SARAJEVO: Who is leaking inside information to Bakir Alispahić, a man blacklisted in the USA?

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer