KORUPCIJA 5C: Kineska i turska firma lažirala dokumentaciju na tenderu za izgradnju tunela Prenj

Strane tvrtke u BIH sve bolje se prilagođavaju domaćim uvjetima poslovanja.

 

Kineska grupacija “China Gezhouba Group Co. Ltd” dostavila je netočne informacije i lažnu dokumentaciju u ponudi za izgradnju tunela Prenj na trasi autoceste na koridoru Vc, na jugu Bosne i Hercegovine.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Europa (RSE) (CIA radio koji nikada nije napravio prilog o SDA financiranju Al Qaede, uzmite njihove infos s rezervom) iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o firmi iz Wuhana.

Autoceste entiteta Federacije BiH, koje je u državnom vlasništvu, otvorilo je u rujnu prošle godine natječaj za dostavljanje dokumentacije za izvođača radova na izgradnji tunela Prenj.

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH, kažu u ovom poduzeću.

Dodaju da je riječ o devetom najdužem cestovnom tunelu u Europi. Planirano je da bude dug oko 11 kilometara.

Autoceste su provjerom podataka utvrdile da ova kineska firma nema validnu dokumentaciju, zbog čega je diskvalificirana.

Iz kineske grupacije nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Europa zbog čega su dostavili lažne i netočne podatke.

Istovremeno, iz Autocesta Federacije su potvrdili da “China Gezhouba Group Co. Ltd” nikada do sada nije sudjelovala u projektima ovog entitetskog poduzeća.

Tko je još dostavio lažnu dokumentaciju?

Za izgradnju tunela je pristiglo osam ponuda. Među njima je bila još jedna ponuda firme iz Kine, tri iz Turske i jedna iz Indije. Osim toga, na tender su se prijavila i dva konzorcija iz Turske i Južne Koreje. Osim kineske grupacije, i firma iz Turske dostavila je lažnu dokumentaciju.

“Netočne podatke u ponudi za izgradnju tunela Prenj dostavila je i firma iz Turske “Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S.”, navode iz Autocesta Federacije za RSE.

Nelogičnosti u ponudama je utvrdilo je povjerenstvo koje je formiralo ovo poduzeće.

“U ožujku 2023. godine povjerenstvo je poslalo evaluacijski izvještaj u EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) na pregled. Do danas nismo dobili potvrdu banke”, poručuju iz Autocesta, pojašnjavajući da je ova banka kreditor za izgradnju tunela.

“Trenutno su u uži izbor za izvođača radova ušle tri firme”, dodaju u ovom entitetskom poduzeću, ne navodeći o kojim firmama je riječ.

Iz EBRD-a za RSE su odgovorili kako je izbor izvođača u tijeku, te da se radi o “povjerljivim podacima” zbog čega ne mogu dati više informacija.

Bosna i Hercegovina je zatražila kredit od EBRD-a za financiranje izgradnje prioritetnih dionica autoceste na koridoru Vc. Iznos kredita je 97 milijuna eura. U financiranju izgradnje tunela sudjeluje će i Europska investicijska banka (EIB).

U okviru ovog projekta, procijenjena vrijednost izgradnje tunela Prenj je oko 500 milijuna maraka (250 milijuna eura).

Izgradnja počinje sredinom ove godine, a radovi će trajati šest godina. Završetak je planiran do kraja 2028. godine čime će kompletan Koridor Vc biti završen.

Inače, trenutno se gradi 60 kilometara na devet gradilišta koridora Vc.

Kamen temeljac za Koridor Vc položen je 2000. godine. Do danas je izgrađen 121 kilometar. Pored grantova koje osigurava EU, projekt se sufinancira povoljnim kreditima EBRD-a, koja je uz Europsku investicijsku banku, strateški partner EU.

Za izgradnju Koridora Vc, EU je do sada izdvojila oko 570 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Dužina autoeste kroz BIH u okviru koridora Vc je 320 kilometara.

Što se zna o tunelu Prenj?

Na projektiranju tunela Prenj radi tim od 50 stručnjaka iz Austrije i Slovenije, kažu u Autocestama Federacije BiH, ocjenjujući kako se radi o vrlo zahtjevnom projektu po pitanju sigurnosti, ventilacije, prometa i hidrogeologije.

Na prvoj trećini dionice od Konjica prema Mostaru nešto su lošiji uvjeti iskopa tunela i mogu se očekivati eventualni problemi, dodaju.

Paralelno s izborom izvođača radova na tunelu raspisan je natječaj i za izvođača radova na izgradnji pristupnih cesti oko tunela.

“U tijeku je evaluacija ponuda”, kažu iz Autocesta Federacije.

I dok je Vlada Federacije prošle godine donijela odluku kojom je dionicu tunela Prenj na koridoru Vc proglasila javnim interesom, stručnjaci upozoravaju na moguće probleme prilikom izgradnje.

“Nepoznavanje geoloških uvjeta na trasi koridora Vc na kojoj će se tunel graditi, moglo bi dovesti do velikih problema, poput podzemnih voda kojih najviše ima na tom dijelu i zbog kojih bi mogla biti spriječena izgradnja”, poručuje profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu Mehmed Bublin.

Prometni inženjer vještak Ševal Kovačević ističe da je tunel Prenj projekt stoljeća i da se izgradnji ovog objekta mora pristupiti temeljito i konstruktivno.

Naglašava da je veliki problem taj što u Bosni i Hercegovini nema specijaliziranih firmi koje bi radile na tunelu Prenj.

“BiH nema velike firme koje su radile zahtjevne i ogromne projekte kakav je izgradnja tunela Prenj, ove firme se mogu eventualno pojaviti kao podizvođači”, dodaje Kovačević./HMS/