KORONAVIRUS Procjena dužnosnika: Epidemija bi u Španjolskoj mogla potrajati četiri mjeseca

U ŠPANJOLSKOJ, drugoj zemlji po broju oboljelih od koronavirusa u Europi nakon Italije, epidemija bi mogla potrajati četiri mjeseca, rekao je danas dužnosnik španjolske zdravstvene službe.

„Zasad uvedene mjere imat će učinak na idućih deset dana samo kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. No do zaustavljanja njegova prijenosa i kraja ove epidemije neće doći. U najboljem slučaju potrajat će još mjesec i pol ili dva mjeseca. Ne budu li se stvari odvijale dobro, trajat će između 3 ili 4 mjeseca“, izjavio je Fernando Simón, dužnosnik centra za praćenje situacije s koronavirusom pri španjolskom ministarstvu zdravstva. On je govorio na konferenciji za medije u Madridu jer od nedjelje ubrzano raste broj zaraženih osoba.

U Španjolskoj je u srijedu zabilježen 2231 slučaj koronavirusa. Aktivna su 1994 slučaja nakon što su umrle 54 osobe, a 183 ozdravile.

U Madridu polovica oboljelih

U području glavnog grada Madrida nalazi se polovica oboljelih. U srijedu su u Madridu i okolici zatvoreni vrtići, škole i fakulteti, a od četvrtka će biti zatvoreni muzeji, bazeni, kazališta, knjižnice te drugi kulturni i sportski centri.

U trgovinama kupci ubrzano kupuju hranu i druge potrepštine. Kruh i meso su nedostajali na policama jedne velike trgovine u širem centru Madrida u 19 sati, a kupci su pojačano kupovali mlijeko i toaletni papir.

Neki zaposlenici rade od kuće nakon što je vlada pozvala kompanije da olabave radno vrijeme i omoguće rad od kuće. U onima koje to ne dopuštaju izvješene su obavijesti o oprezu. „Na zidu nam je izvješeno upozorenje da dobro i često peremo ruke, ne kašljemo bez pokrivanja usta te da se ne ljubimo prilikom pozdravljanja“, rekla je Hini zaposlenica jedne kompanije za uvoz i izvoz kave sa šesnaestero zaposlenih.

Otkazani svi letovi iz Italije i prema njoj

U Valenciji je otkazan najveći lokalni festival Las Fallas koji se trebao održati od 15. do 19. ožujka, a svake godine privuče tisuće ljudi iz čitave Španjolske. U Kataloniji su otkazani svi događaji koji okupljaju 1000 ili više osoba. Otkazuju se sportske utakmice.

Španjolska je u utorak u ponoć obustavila sve letove iz Italije i prema njoj. Smatra se da se koronavirus proširio u Španjolsku sa sjevera Italije, prenosi Index.hr