Korona virusom zaraženo i dijete iz Banjaluke

U Bosni i Hercegovini zabilježen je prvi slučaj zaraze korona virusom, potvrdilo je jutros Ministarstvo zdravlja Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obratio se medijima s detaljnijim informacijama o prvom slučaju zaraze korona virusom.

Radi se o radniku u Italiji koji se krajem protekloga mjeseca vratio kući i koji se javio u epidemiološku službu. Početkom ovoga tjedna su urađeni svi nalazi. Njegovo stanje je dobro. Važno je reći da ovo nije neočekivano, s obzirom da dosta naših ljudi radi u Italiji, kazao je Šeranić ističući kako su još noćas odrađeni neki kontakti s obitelji ovog zaraženog muškarca.

I njegovo dijete ima simptome korona virusa. Dijete se dobro osjeća i nema nikakvih simptoma. Supruga je negativna, istaknuo je ministar Šeranić.

Kada je u pitanju OŠ Branko Ćopiću koju je pohađalo zaraženo dijete, škola je odgođena, naređeno je čišćenje i prozračivanje škole.

Šeranić je dodao kako 92 % zaraženih se na kraju i izliječi. Apelirao je na sve građane da imaju odgovorno ponašanje prema svemu.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istaknuo je kako će ovaj institut vršiti testiranja nad djecom koja će doći danas na pregled.

Bitno je da se građani s određenim smjernicama javljaju svojim liječnicima telefonski. Nakon toga se prati njihova epidemiološka situacija. Kontaktira se dom zdravlja koji onda kontaktira epidemiološku službu. Bitno nam je da zdravstveni sustav funkcionira i da nema problema u komunikaciji, naglasio je Zeljković dodajući kako oba zaražena pacijenta nemaju simptome.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić ponovio je kako su se spremno dočekali prvi slučajevi zaraženi korona virusom.

UKC veći ima kontakte s ustanovama u inozemstvu koje imaju iskustva. Opremili smo i prostoriju za teške pacijente, ako do toga dođe, dodao je Đajić

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić kazao je kako je gradski stožer za izvanredne situacijeod prošle srijede uveo praćenje.

Sada se uvodi praćenje. Prije svega dom zdravlja koji će danas pregledati učenike škole u koju ide dijete zaraženo korona virusom. Škola neće raditi ni danas ni sutra. Vrši se i dezinfekcija prostorija. Podsjećam na pojačane higijenske mjere, kazao je gradonačelnik Radojičić.

Radojičić je dodao kako je ranije upozoreno da starije osobe i osobe s kroničnim oboljenjima izbjegavaju javna okupljanja. Kod njih obolijevanje može imati kobne posljedice.