Published On: Thu, Mar 5th, 2020

Korona virus: Kako reagira na visoke temperature, preko čega se prenosi…

Koliko će korona virus opstati na površinama van ljudskog organizma ovisi o mnogim faktorima kao što su temperatura, vlažnost, površina na kojoj se nalazi, kao i sama količina virusa koji je prenesen na određeno mjesto. Korona virus koji se može prenijeti ljudskim kontaktom inače ne može dugo opstati na suhim površinama, s kojih nestaje za nekoliko sati ili dana, prenosi njemački Heute.

Vrlo je važno naglasiti da se virus ne može prenositi kroz hranu: “Nakon što su se u Austriji pojavili slučajevi povezani sa respiratornim bolestima COVID-19 zbog novog koronavirusa, iznova se postavilo pitanje da li se virus može prenijeti hranom. Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, korona virus se ne može prenijeti hranom”, objasnila je Katharina Koßdorff, direktorica udruženja prehrambene industrije.

Na osnovu do sada utvrđenih prijenosnih puteva, vrlo je malo vjerovatno da bi obični predmeti, odjeća ili igračke mogli biti izvor zaraze novim virusom.

No, ovaj oblik virusa prenosi se direktnim ljudskim kontaktom. Stručnjaci savjetuju kako se možete zaštititi od korona virusa:

Perite ruke više puta dnevno, za to koristite sapun i dezinfekcijska sredstva. Osim toga, pokrivajte usta i nos maramicom (ne rukama) kada kišete i strogo izbjegavajte direktni kontakt sa zaraženima.