Published On: Pet, velj 1st, 2013

KORIZMA UZDRMALA PROTOKOL: Ljubuške vjersko-političke vratolomije

Proteklih sedamnaest godina Dan općine Ljubuški (21. veljače) obilježavao se po standardnom scenariju. Ove godine nešto je puklo u glavama i srcima nositelja mjesne vlasti. U pozivnicama za obilježavanje Dana općine Ljubuški piše da program proslave počinje 5. veljače, a završava  se 11. veljače 2013. u ponedjeljak. Na zadnjoj stranici pozivnice ostao je tekst iz starih dana, u kojemu se navodi da je “Sedamnaestoga siječnja 1995. Općinsko vijeće Ljubuški na svojoj sjednici proglasilo 21. veljače Danom općine Ljubuški”. Prema podacima iz Državnoga arhiva u Dubrovniku, poznatim u tom trenutku, Ljubuški se prvi put spominje 21. veljače 1444. pod imenom Lubussa. Logičnim je, dakle, zvučala činjenica da se za Dan općine uzme nadnevak prvoga spomena grada.
________piše: Radoslav Dodig l poskok.info
 
Istina, kasnijim istraživanjima u Dubrovačkom arhivu pronašla su se dva još starija spomena Ljubuškoga. U prvom od njih 20. veljače 1438. nalaže se gabelskim carinicima da fratrima u Ljubuškom (Liubussa) daruju jedan modij (pola kvintala) soli. U drugomu zapisu od 15. veljače 1435. također piše da se fratrima u Ljubuškom (Gliubussa) daruje veliki modij soli. Bilo kako bilo, sva tri najstarija spomena Ljubuškoga potječu iz druge polovice veljače u razmaku od devet godina, tako da nije bilo prijeke potrebe mijenjati Dan općine Ljubuški. Jedino što su općinski oci u pozivnici na kraju mogli navesti sva tri spomena Ljubuškoga, a ne samo jedan, onaj najmlađi.
Treba se podsjetiti još jednoga događaja vezanoga za Dan općine Ljubuški iz 2007. U lipnju iste godine tadašnji gvardijan samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu fra Miro Šego i humački župnik fra Mladen Sesar uputili su u ime Franjevačkog samostana na Humcu dopis načelniku Općine Ljubuški i članovima Općinskog vijeća Ljubuški, u kojemu traže da se kao Dan općine slavi 13. lipnja – blagdan sv. Ante Padovanskoga. Nakon javne tribine, koju je organizirao Ogranak Matice hrvatske Ljubuški, kao i više anketa i rasprava Dan općine Ljubuški ostao je nepromijenjen. Sve svečane sjednice Općinskoga vijeća i završna papica zbivale su se 21. veljače. Sada po protokolu taj zadnji dan obilježavanja Dana općine Ljubuški je 11. veljače 2013. Po katoličkom kalendaru toga dana (ponedjeljak) je Gospa lurdska, ali i Dan bolesnih (!). Znači li to da zdravi članovi općinske vlasti slave Dan bolesnih iz humanih razloga? Nije teško zaključiti da se kalendarij obilježavanja Dana općine Ljubuški prvi put u novijoj povijesti pomjerio i ustuknuo pred korizmom. Dva dana nakon svečanoga ručka predkorizmenih i osviještenih gradskih otaca 13. veljače nastupa Čista srijeda zvana Pepelnica, kada se grešni političari posipaju pepelom. Netko je zaključio da se sve treba odigrati prije korizme, jer, zaboga, bila bi javna sablazan da se u četvrtak 21. veljače, kada je korizma, nabada odrezak i bumbi rujno vino. Zanimljivo je hoće li 21. veljače (četvrtak), službeni Dan općine Ljubuški, biti neradni dan ili ne? Hoće li se program proslave 2014. godine vratiti “u normalu”, jer Čista srijeda pada 5. ožujka, daleko nakon Dana općine?
Zaključak koji se nameće jasan je. Satiričnim premještanjem kalendarija obilježavanja Dana općine Ljubuški ušli smo u teokratsko društvo. Neće biti neobično vidjeti građane Ljubuškoga da se prekrste i lijevom i desnom kada prođu pored Općine Ljubuški.
Radoslav Dodig
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare