Published On: Sri, stu 30th, 2016

KORIŠTENJE TUĐE TRAGEDIJE: Turci BH granicu prođu kao Turci, a onda pred RH graničarima tvrde da su Sirijci, kao Kurdi se još ne predstavljaju…

Policijske službe u Bosni i Hercegovini registrirale su povećani broj dolazaka državljana Turske u tu zemlju koji potom lažno se predstavljajući kao Sirijci preko Hrvatske pokušavaju emigrirati u druge države članice Europske unije, potvrdio je ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kako ga u utorak citira sarajevski Dnevni avaz.

‘Radi se o građanima Turske koji legalno uđu u BiH i onda se zapute prema bihaćkoj regiji gdje pokušavalu ilegalno ući u Hrvatsku’, kazao je Ujić pojašnjavajući kako je u proteklih nekoliko mjeseci zabilježemo više od 60 ovakvih slučajeva.
MUP je za tportal naveo da je od srpnja do 21. studenog 2016. godine76 turskih državljana registrirano kao tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, s time da je do sada za 45 tražitelja međunarodne zaštite doneseno rješenje o obustavi postupka jer su izbjegavali podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu ili su samovoljno napustili prihvatilište za tražitelje azila.
Državljani Turske u BiH mogu putovati bez viza na temelju reciprociteta a Ujić upozorava na procjenu kako će ovakvih zloporaba sustava bezviznog putovanja u budućnosti vjerojatno biti sve više.