Published On: Sat, May 28th, 2016

KORIDOR Novi krediti: Za tunel kod Mostara 100 milijuna eura

Vlada FBiH podržala je na sjednici u Mostaru četiri inicijative za kreditno zaduženje JP Autoceste Federacije BiH za Projekt Koridor Vc.

Jedna od njih odnosi se na kreditno zaduženje kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 40 milijuna eura za drugu fazu dionice Svilaj – Odžak.


Kreditom iste banke u iznosu do 100 milijuna eura bila bi financirana izgradnja poddionice tunel Kvanj – Buna, dok bi sredstva Europske investicijske banke (EIB) u iznosu do 76 milijuna bila namijenjena za poddionicu Nemila – Donja Gračanica, lot 1a tunel Zenica.

Prema jednoj od usvojenih inicijativa, poddionica Nemila – Donja Gračanica, lot 2 Vranduk – tunel Zenica bi trebala biti građena kreditnim sredstva OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) u iznosu do 49 milijuna eura.

Uvjet za sva ova kreditna zaduženja jeste da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 KM/litru i tako osigurana dugoročna održivost duga Autocesta FBiH i ublaženi rizici po Proračun Federacije BiH.

Konačne odluke o zaduženjima, za koje će krajnji dužnik biti Autoceste FBiH, bit će donesene po okončanju pregovora s inozemnim kreditorima, priopćila je Vlada.