Published On: Pon, ruj 13th, 2021

KORDIĆ: Mostar je primjer kako harmonizirati međunacionalne odnose na razini Federacije BiH i BiH

Mostar je dokaz da se, uz izgradnju povjerenja, koje je rezultat osjećaja zastupljenosti svih naroda koji su birali svoje predstavnike u vlast, može graditi bolja budućnost. Na taj način treba pronaći rješenje oko načina biranja legitimnih predstavnika u Dom naroda i Predsjedništvo, izjavio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Iako politička rješenja nisu idealna, ona funkcioniraju u praksi. Ovdje u Mostaru nećete ne samo čuti nego toga nema ni u praksi da se manje brojni narodi osjećaju ugroženima, preglasanima, da su ta područja grada zapostavljena, kazao je Kordić za Večernji list.

On je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, podsjetio kako su stvari krenule na bolje kada su  predsjednici najveće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA – Dragan Čović i Bakir Izetbegović, potpisali Mostarski sporazum, koji je razriješio političke i pravne probleme te su se mogli održati izbori.

Vrlo brzo nakon toga uspostavili smo Gradsko vijeće, izabran je gradonačelnik. Od tada nastojimo uspostaviti jedan tim. Tim za Mostar. A sve to rezultat je, ponavljam, uspostavljenoga povjerenja. Vidite, danas nitko ne priča kako će jedan narod biti preglasan, da će netko dominirati. Ne spominje se rat, teške teme iz prošlosti. Svi rade za Mostar. Sve funkcionira iako Mostar jedini od svih drugih gradova i općina u Gradskom vijeću ima svojevrsni Dom naroda u kojemu morate ispoštovati različita očekivanja. Od demokratskih, političkih, ali i nacionalnih, kazao je Kordić.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Mostara formirano je, krajem prošle godine, po novim izbornim pravilima, kojima je sukladno presudi Ustavnog suda BiH otklonjena diskriminacija koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Pady Ashdown gdje su glasovi građana bošnjačke nacionalnosti bili višestruko vrjednijih od glasova njihovih sugrađana Hrvata. Time je riješena nepravda koja je godinama izazivala frustraciju Hrvata.

Uz nova izborna pravila zadržani su mehanizmi, u čemu je Mostar izuzetak među jedinicama lokalne samouprave, za sprječavanje majorizacije, kao što je Statutom predviđena dvotrećinska većina za donošenje ključnih odluka, među kojima su izbor gradonačelnika, usvajanje gradskog proračuna, urbanističkih planova itd…, te mogućnost veta na odluke koju nacionalni Klubovi označe štetnim za vitalni nacionalni interes, podsjeća HMS.

Ta institucionalna zaštita od preglasavanja nije ostavljala drugu mogućnost osim suradnje- suradnje koja će uvažavati potrebe i interese svih u gradu na Neretvi. Potvrda tomu je i činjenica da je proračun Mostara kreiran tako da je uvažio interese svih pa je usvojen jednoglasno, što nije zabilježeno u posvjesti Mostara. /HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x