Published On: Čet, lip 6th, 2013

Koordinacija udruga proizišlih iz domovinskog rata HZ HB: Par pitanja za predsjednika Bakira

Poštovani !

                S obzirom  na sve turbulentnija događanja u našoj zemlji i regiji,  mi hrvatski  branitelji oboljeli od ptsp-a  smo zabrinuti jer ne razumijemo najbolje što se događa u Republici Turskoj. Stoga  Vam se obraćamo  sa željom  da nam pojasnite što je uzrok  problema  u Republici Turskoj i Istanbulu.  Znamo iz vaših izjava da je Republika Turska  primjer gospodarski  napredne i sekularne države, kao i da je vlada premijera Erdogana veliki prijatelj i čuvar Bosne.

Znajući da  Vi i ministar vanjskih poslova  Lagumdžija držite dobre prijateljske  odnose sa premijerom  Erdoganom i predsijednikom Gulom, možete li nam pojasniti  kakve je to  vlada donijela  zakonske mjere  koje su izazvale opći bunt građana u Istanbulu u kojem sudjeluju i svijetski poznati umjetnici.

Isto tako želimo vas pitati, a vjerojatno vam je  poznato da hrvatski predstavnici u vanjskoj politici godinama nemaju pristupa, imaju li ova događanja u Republici Turskoj  ikakve veze  sa događajima u Londonu i Stockholmu. Živo nas zanima koga  će u slučaju možebitnog  sirijskog scenarija u Republici Turskoj podržati bošnjački članovi predsjedništva  birani iz Federacije BiH. Vladin režim ili građane koji se bune.

Ima li odluka nelegitimne  Vlade Federacije BiH o uključivanju policije  u neustavne i nezakonite radnje ministra  Zukana Heleza  nagovještaj policijskog nasilja u općinama s hrvatskom večćinom po ugledu na tursku policiju. Hoće li i Vaša  policija koristiti gumene metke kao policija u Instanbulu.

Mi branitelji oboljeli od PTSP-a  znamo malo o događanjima u Republici Turskoj,  ali znamo da je povod  pobune građana  Instanbula sječa stoljetnih duboko ukorijenjenih  stabala  i stoga Vas gospodine Izetbegoviću,  kao urbanistu dobronamjerno  savjetujemo da  ne sječete stoljetna stabla u BiH jer to može izazvati  veliki gnjev naroda.