Published On: Wed, Nov 27th, 2013

Koordinacija: Trebaju li Hrvati u BiH 25. studenoga obilježavati neradnim danom?

Iz Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, priopćili su kako je sve teže razumjeti tko što u ovoj državi obilježava.

Kako su istaknuli, “budući da se 25. studenoga, ustvari, obilježava državnost Bosne i Hercegovine unutar SFRJ u kojoj je prvi put priznat politički subjektivitet muslimanskom narodu u BiH, možemo razumjeti zašto danas bošnjačke političke stranke Dan državnosti obilježavaju 25. studenoga”.

Također su naveli kako mogu razumjeti i predstavnike Republike Srpske, koji Dan državnosti obilježavaju na dan potpisivanja Daytonskog sporazuma, budući da su se u Daytonu izborili za svoj entitet unutar BiH – Republiku Srpsku, isto kao što je ZAVNOBiH nastao u Jugoslaviji, i ne žele konfrontirati prava iz Daytonskog sporazuma s pravima koja proizlaze iz ZAVNOBiH-a.

“Možemo razumjeti i kako je to srpski nacionalni interes. No, nikako nam nije jasno kakav povijesno-politički stav prema svemu tome imaju političke stranke s hrvatskim predznakom”.

Kako su naveli, primjerice, HSP BiH je, na čelu sa Zvonkom Jurišićem(dok je isti bio premijer Vlade ZHŽ-a), definirao 25. studenoga kao neradni dan u ZHŽ-u.

“Nakon njega, dolaskom novog premijera, Zdenka Ćosića iz HDZ-a BiH, 25. studenoga je u ZHŽ-u ponovno definiran kao radni dan. Nadalje, Vlada HNŽ-a, na čelu s Denisom Lasićem, 25. studenoga obilježava neradnim danom, a znamo kako obojica, i Denis Lasić i Zdenko Ćosić, pripadaju HDZ-u BiH, pa nam nije jasno podržava li HDZ BiH obilježavanje ili neobilježavanje ovog datuma.

Isto tako, iščitavajući dnevni tisak dan nakon 25. studenoga, zamijetili smo gospodina Martina Raguža, predsjednika HDZ-a 1990, i njegovog zamjenika Rudu Vidovića, na prijemu koji su organizirali dvojica članova Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, pa pretpostavljamo kako i HDZ 1990 obilježava ZAVNOBiH.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, jednostavno ne možemo razumjeti imaju li hrvatske stranke i njihova politička vodstva jasan politički stav prema ovom datumu, pa ih ponaosob javno pitamo je li ovaj datum zakonom definiran i kakav je stav svake od stranaka s hrvatskim predznakom prema ZAVNOBiH-u, te treba li hrvatski narod u Bosni i Hercegovini 25. studenoga obilježavati neradnim danom”, stoji u priopćenju Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

bljesak.info

 

Vezana vijest:

Zvonko, ostani, dekonstituiranje Hrvata još nije dovršeno!