Published On: Uto, stu 29th, 2016

Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata: Znat ćemo odgovoriti na provokacije


Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac javno osuđuje prošlotjedne izjave i prijetnje o blokiranju ponovljenih izbora u Stocu koje je izrekla koordinacija bošnjačkih boračkih udruženja općine Stolac.
Smatramo kako je za vrijeme listopadskih izbora došlo do grubog kršenja Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine čemu smo bili svi svjedoci. Počinitelji, mahom članovi Inicijative za Stolac su to čak i javno priznali, te se protiv istih vodi sudski postupak pred nadležnim Sudom. Dokaz tome je i odluka Središnjeg izbornog povjeranstva o suspenziji kandidata za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana, kao i nositelja liste za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića.
Izjave od koordinacije bošnjačkih boračkih udruženja iz Stoca su u najmanju ruku nepromišljene, jer nikome nije u cilju od Stoca praviti „grad-slučaj“, a pogotovo ne podsticati međunacionalnu mržnju i netrpeljivost.
Naše udruge neće nasjedati na ovakva „ratnohuškačka“ priopćenja i zajedničkog smo stava da se trebaju poštovati odluke institucija i sudova Bosne i Hercegovine i da se trebaju provesti demokratski izbori u Stocu kako bi se dobila demokratski izabrana vlast koja će počivati na slobodnoj izbornoj volji svih stanovnika naše općine. Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac u potpunosti se zalaže za demokratske izbore kao najviši oblik ljudske slobode i izražavanja. Odavno je prošlo vrijeme zveckanja oružja i otvorenih prijetnji, te pozivamo sve građane Stoca da se priključe izgradnji suživota u Stocu.
Isto tako, u slučaju da se ostvare prijetnje bošnjačkih udruga kako je 10 000 njihovih članova spremno spriječiti održavanje demokratskih izbora u Stocu i onemogućiti Hrvatima i ostalim žiteljima naše općine da biraju svoje predstavnike, ovim putem im poručujemo da ćemo znati odgovoriti na takve provokacije. Zajedno s hrvatskim političkim predstavnicima, poštivajući Ustav i vladavinu zakona, demokratskim sredstvima osigurat ćemo održavanje lokalnih izbora u Stocu.
Također, poručujemo svim Hrvatima naše općine da više nećemo dopustiti da se nasilnim putem ugrožavaju životi naše mladeži i da ćemo stati iza demokratski izabranih političkih predstavnika Hrvata u našoj općini.
S poštovanjem,
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata
Udruga veterana Vojne policije HVO-a
Udruga obitelji i udovica hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu
Udruga zatočenika ’92-Stolac
Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata
Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a
www.pogled.ba

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>