Published On: Pet, lis 23rd, 2015

KONTROLA SARAJEVSKIH HOTELA OTKRILA: Agencija iz Londona posredovala pri ulasku državljana s Bliskog Istoka u BiH

Agencija iz Londona naručivala je od sarajevskih hotela turističke vaučere za osobe s Bliskog istoka koje su na osnovu toga dobivale i potom zloupotrebljavale vize za ulazak i boravak u BiH, piše “Glas Srpske”.

Služba za poslove sa strancima BiH došla je do tih saznanja nakon nedavno obavljene kontrole u sarajevskim hotelima, koja je pokrenuta pod sumnjom u neregularnosti prilikom dolaska i boravka Sirijaca, Iračana, Libijaca i migranata iz drugih država Bliskog istoka u BiH.

Vršitelj dužnosti direktora ove službe Izet Nizam rekao je da je posredstvom te agencije rezerviran boravak osoba u hotelu i dobiven vaučer na osnovu kojeg su dobijali vizu i stizali u BiH, ali se nisu prijavljivali u rezervirani hotel.

“To su koristili, recimo, za prelazak u Srbiju, gdje su tražili azil ili nastavak puta u zemlje EU. Na taj način su vize zloupotrebljene, a mi o tim osobama ne znamo baš ništa”, pojasnio je Nizam.

On je dodao da agencija iz Londona nikada nije obavještavala hotele o kupljenim vaučerima, zbog čega ti vaučeri nisu bili registrirani u hotelima, kao ni podaci o onima koji su ih dobivali.

Nizam je rekao da se pravi detaljna analiza cijelog tijeka tog nezakonitog postupka, te da se sumnja da je tvrtka iz Londona, koja je poslužila za dobivanje vaučera, fiktivna.

Zbog uočenih zloupotreba, koje su eskalirale poslije rasplamsavanja migrantske krize, prekinuto je izdavanje turističke vize ako osoba koja je traži nije u evidenciji nekog od hotela.

Od 1. srpnja do 30. rujna u BiH je uglavnom preko sarajevske zračne luke ušlo 270 državljana Sirije koji su imali vizu, a zemlju je napustilo njih 165, od kojih je najveći broj otišao u Srbiju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare