Published On: Čet, lis 28th, 2021

KONTRAEFEKT: Odbila na spomeniku srpskim civilima napisati da su ih ubili pripadnici Armije RBiH. Sad cijeli svijet to zna…

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) odbila je amandman Naše stranke o sadržaju teksta na spomeniku na Kazanima i ostala pri prvobitnom prijedlogu. Gradsko vijeće Sarajeva ranije je jednoglasno podržalo prijedlog o gradnji ovog spomenika. Riječ je o prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić koja je po preuzimanju gradonačelničke pozicije poručila da će spomenik biti izgrađen.

Ipak, nastale su nesuglasice glede toga što bi tekst na spomeniku trebao sadržavati, tj. bi li na njemu trebalo stajati tko je počinio zločin.

Prijedlogu se usprotivila Naša stranka. Oni smatraju da se na spomeniku treba prvo navesti događaj, pa počinitelj, a na kraju izraz tuge i žaljenja.

Prijedlog Naše stranke za tekst na spomeniku je:

– Na ovom mjestu su, po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tijekom 1992 i 1993 ubijeni građani i građanke Sarajeva. Za zločine je osuđeno 14 pripadnika brigade.

U nastavku bi bila ispisana imena žrtava uz napomenu da broj žrtava nije konačan i rečenicu “Uz izraze tuge, poštovanja i vječnog sjećanja spomenik podiže Grad Sarajevo 2021. godine.

Iz SDP-a su se ranije pobunili i poručili da osuđuju “svaki pokušaj pripasavanja ovih zlodjela Republici Bosni i Hercegovini, Armiji RBiH ili kompletnoj Desetoj brdskoj brigadi”, a sličnog je stava bio i NiP.

S tim u vezi, najizvjesnije je da će se na spomeniku na Kazanima naći tekst koji je i prvobitno bio predložen.

– Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana:

Bošković (Spasoje) Nevenka, 1933 – 1992., Bošković (Simo) Marko, 1929 – 1992., Ćeranić (Mihajlo) Dragomir, 1943 – 1992., Drašković (Branko) Mileva, 1936 . 1993., Frankić-Brkljač (Vinko) Ranko, 1952 – 1993., Jovanović (Vojo) Duško, 1954 – 1993., Komljenac (Ilija) Marina, 1926 – 1993., Lavriv (Mihaila) Ana, 1942 – 1993., Lavriv (Stefan) Vasilj, 1933 – 1993., Lemez (Neđo) Novka, 1950 – 1992., Nikolić (Nikola) Ergin, 1966 – 1993., Radosavljević (Boro) Branislav, 1952 – 1993., Šteta (Lutvo) Ago, 1942 – 1994., Vučurović (Dobrivoje) Zoran, 1952 – 1992. i Žuža (Jefto) Stojan, 1933 – 1992.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod zapovjedništvom Mušana Topalovića Cace./HMS/

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kresimir !
Kresimir !
1 godina prije

Ne mogu vjerovati kako su se nasi domaci izdajnici okurazili mora da im je glavni ERDO obecao zastitu .Ali srara HR poslovica kaze NE VJERUJ THURCINU NI KAD TI DAROVE NOSI , a sada ostaje kme kmeee

Ccc
Ccc
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !
1 godina prije

SMRT SDA FASIZMU. SLOBODA MUSLIMANIMA.

Fuko
Fuko
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !
1 godina prije

Po Benjamin to izgleda ovako…..

Postoje samo naše muslimanske zrtve. Naše žrtve su mučenici i najvažnije

Srbi i Hrvati nemaju zrtve. Mrtvi Srbi i Hrvati su krivci i trebaju biti mrtvi. Pravedno je što su mrtvi.

Naši zločinci nisu ubice i zločinci. Oni su patriote i borci za pravednu stvar i ne mogu biti zločinci. U pravu su što su ubijali civile Srbe i Hrvate.

OVAKO IZGLEDAJU POGLEDI GRADONAČELNICE
SARAJEVA I ONIH KOJI SU JE IZABRALI.

STA JE FASIZAM AKO NIJE FASIZAM OVO STO NAM DEMONSTRIRA UPRAVA SARAJEVA.

OVO JE POLITIKA MUSLIMANA OD 1999. DO DANAS.

STOP SARAJEVSKOM MUSLIMANSKOM FASIZMU

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Sramotna

Mile jeleosvetite
Mile jeleosvetite
1 godina prije

Sramota. Ovo je fašizam najgore vrste.

never baklava
never baklava
1 godina prije

Sad će Sarajevo izgraditi i Spomen obilježje za hrvatske žrtve ratnih zločina muslimanske vojske, tzv. Armija BiH, u Grabovici, Trusini i brojnim drugim hrvatskim stratištima.

Na Spomen obilježjima će pisati:
GraDŽani su STRADALI zbog depresije od graha i kupusa.

Toj velikoj depresiji i stradanju naših graDŽana, a u znak sjećanja i suosjećanja, posvećujemo jednu pjesmu Bijelog Dugmeta.

https://youtu.be/b4jfeHU-5sI

Last edited 1 godina prije by never baklava
Komentar
Komentar
1 godina prije

Ovo isto kao kad bi tamo gdje su ubijani bošnjački civili od strane Srba ili Hrvata, ti isti Srbi ili Hrvati napravili spomen-obilježja sa tekstom: “Zauvijek ćemo se sjećati naših ubijenih sugrađana.” Zvuči kao zajebavanje žrtava i njihovih porodica, zar ne!

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Komentar
1 godina prije

Hrvati i Srbi niti pretendiraju, niti lažu, niti uzurpiraju kako su tzv. Armija BiH svih naroda i građana u BiH. Zato Bošnjake i ne svojataju.

Tako vam je kad tvoji političari ne priznaju ono što si ti u svojem upisu priznao; muslimansko-bošnjačka vojska

Kiklop
Kiklop
1 godina prije

Kao da bi istu izabrale Sarajlije da ne znaju sta misli i kako dise.Mazu oci MZ, a ista nema ni Z od zidovske kulture.To se znalo unaprijed…

Jure
Jure
1 godina prije

Imamo mi smeća i ispred svojih vrata o kojima se ne govori i ne pada nam ni na pamet ni dizati spomenike ni javno govoriti o tome.

Nca
Nca
1 godina prije

Ljigavi su mnogo.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ipak je ovo veliki iskorak multi kulti Sarajeva. Muslimani pobili Srbe, a spomenik im dižu Bošnjaci.

Niđe veze
Niđe veze
1 godina prije

Današnji Žurnal:
“Sarajevske vlasti godinama doniraju stotine hiljada maraka udruženju Zelene beretke. Od tog novca ovo udruženje, između ostalog, plaća i osmrtnicu zločincu Mušanu Topaloviću Caci. Samo ove godine Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo im je 60 hiljada maraka!”