Published On: Čet, tra 11th, 2013

Konjičane zanima tko je odgovoran za štete od prošlogodišnjih četveromjesečnih požara

U organizaciji Centra civilnih inicijativa sinoć je u Konjicu održana javna tribina o temi ”Zaštita prirodnih resursa u funkciji razvoja HNŽ-a”na kojoj su s građanima razgovarali zastupnici iz Konjica u skupštini HNŽ-a, Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine BiH.
Na tribini su sudjelovali zastupnici Vesna Saradžić (SDP), Adis Bubalo (SBiH),Salko Sokolović (SDA) i Nihad Alikadić (SBB).
Građani su pitali zastupnike o odgovornosti za štete od prošlogodišnjih četveromjesečnih požara, o nepostojanju zakona o šumama, o neprovođenju zakona o koncesijama, o potrebi većeg zajedničkog zastupanja interesa lokalne zajednice od zastupnika svih političkih stranaka, a načelnik Općine Konjic Emir Bubalo rekao je da cijeloj javnosti postavlja pitanje o neustavnim zakonima i odlukama Skupštine HŽ-a kojima se uzurpiraju ovlaštenja općina, navodeći primjer zakona o šumama, te pozvao CCI da organizira javnu raspravu o reformi Federacije BiH.
Tribina je pokazala potrebu za razvijanjem bolje komunikacije građani – zastupnici, za kvalitetnijim informiranjem i uključivanjem građana u javne rasprave pri donošenju zakona na svim nivoima vlasti, što ujedno povećava transparentnost i efikasnost rada, te povećava pojedinačnu odgovornost izabranih predstavnika vlasti.
Na kraju rada tribine, njen voditelj Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-a, prisutne je upoznao s funkcioniranjem web portala ”Virtualni parlament” koji građanima omogućava svakodnevno komuniciranje sa zastupnicama/ zastupnicima parlamenata na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini.