Kongres odbacio amandman o glasanju o vojnoj sili protiv ISILA

Predstavnički dom američkog Kongresa odbacio je amandman na prijedlog zakona o obrani na temelju kojeg bi zastupnici morali glasovati o formalnom odobrenju upotrebe vojne sile protiv Islamske države (ID). Amandman je predložio demokrata Adam Schiff, ali su republikanci, koji kontroliraju većinu mjesta, mahom glasali protiv, javio je Reuters.

Amandman je odbačen dan nakon što je predsjednik Barack Obama naložio raspoređivanje dodatnih 450 američkih vojnika u Iraku kako bi pomogli iračkim snagama u borbi protiv ID. Amandman je predviđao da Kongres raspravlja i glasa o novom odobrenju za uporabu vojne sile do 31. ožujka naredne godine, čime bi bilo zabranjeno da sredstva namijenjena za obranu u 2016. budu korištena za zračne udare na ID dok to Kongres ne dozvoli, navodi Reuters.

Obama je od Kongresa tražio u veljači odobriti angažiranje vojnih snaga protiv islamista nakon što su to zahtijevali zastupnici zabrinuti da je on prekoračio ustavna ovlaštenja vojnom kampanjom koju je započeo u kolovozu.