Published On: Sub, ruj 19th, 2015

KONFERENCIJA O DAYTONU: Rasprava Izetbegovića, Zvizdića i Dodika, M. Cormack napustila panel

Burna rasprava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, obilježila je prvu panel diskusiju Pogledi iznutra na konferenciji povodom 20 godina Daytonskog mirovnog sporazuma koja se danas održava u Banja Luci, javlja Anadolu Agency (AA).
 
Do rasprave je došlo nakon što je Dodik u svom izlaganju, između ostalog, rekao da je BiH “mjesto nametnutih političkih ljubavi, mjesto iseljavanja, mjesto gdje ne uspijeva povratak, vježbalište međunarodne zajednice.”
“Dayton je imao suštinsku grešku jer je dozvolio da BiH preživi”, naveo je Dodik i istakao da međunarodna zajednica od Daytonskog sporazuma podržava koncept bošnjačkog naroda.
Dodik je istaknuo i da su u prošlosti visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH kršili Daytonski mirovni sporazum, zbog čega je došlo do sadašnje situacije koju je predsjednik RS nazvao kaotičnom.
Izetbegović mu je odgovorio riječima da većinski kršćanska međunarodna zajednica podržava Bošnjake zato što su korektni, spremni na suradnju.
“Da se svi ponašamo kao Milorad Dodik ne znam kud bi nas to odvelo”, kazao je Izetbegović.
On je kazao i da se Dayton “tretira kao švedski stol sa kojeg uzimate ono što vam se dopada i možete ignorirati ono što vam se ne dopada”.
Izetbegović je u više navrata naveo da aneks 7 Daytonskog sporazuma nije proveden, da se izbjegli nisu vratili na svoja ognjišta, na šta je Dodik odgovorio da nitko nije spriječen da se vrati u RS. Dodik je naglasio i da nije zainteresiran da se BiH raspadne, ali i da nije taj koji će prihvatiti politička rješenja mimo Ustava
Sa Zvizdićem je Dodik polemizirao u vezi sa funkcijom Vijeća ministara BiH za koji je naveo da je pomoćna institucija Predsjedništva BiH, dok Zvizdić tvrdi da u Ustavu BiH na tri mjesta piše da je Vijeće ministara – Vlada BiH.
Osim njih trojice u panelu su sudjelovali i Dragan Čović, predsjedavajući predsjedništva BiH, Marinko Čavara, predsjednik FBiH i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, te Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore kao počasni gost.
Dragan Čović je rekao da se nadogradnjom pokušalo doći do lakšeg donošenje odluka što je prema njemu jako loše urađeno, jer su na ovaj način narušeni odnosi jednokopravnosti i konstitutivnosti naroda, nauštrb donošenja mrtvih odluka.
– BiH je federacija entiteta i naroda. Entiteti bi trebali biti okvir koji štiti ravnopravnost naroda. Entiteti danas štite samo interese svoga naroda. RS je entitet srpskog naroda, a FBiH ne smije postati dominantno entitet bošnjačkog naroda. Moramo amortizirati tu asimetriju. Nijedan narod ne smije biti suvišan. Hrvatska strana je za progresivni federalizam kao srednji put. U FBIH ima tri puta više Hrvata od Bošnjaka. Ako bošnjački narod postaje dominantniji u FBIH, onda gasimo BiH – rekao je Čović.
– Jedan narod ne može drugome narodu birati predstavnike, smatra Čović. – Uđemo li u novi izborni ciklus koristeći sadašnje izborne zakone, ući ćemo u mnogo goru krizu od one u kojoj se nalazimo posljednjih sedam-osam godina. Tražimo put ka ekonomskoj stabilnosti. I moramo poštovati elemente ustavnosti u jednom narodu – istaknuo je Čović.
Crnadak je istaknuo da je jedan od razloga što je Daytonski sporazum uspio to što nitko nije bio potpuno zadovoljan. Prema njegovom mišljenju svi u BiH se moraju pozabaviti teškom ekonomskom situacijom.
Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore počasni gost na prvoj panel diskusiji rekao je da je na prostoru zapadnog Balkana centralno zanimanje međunarodne zajednice usmjereno na BiH.
“Vrlo me raduje da postoji spremnost na dijalog i da se sačuva BiH i ona se mora sačuvati i da kroz dijalog tri konstitutivna naroda dobiju jednaka prava”, rekao je Vujanović.
On je rekao da je BiH za Crnu Goru zemlja sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da tako treb ostati.
Predsjednik FBiH, Marinko Čavara, rekao je da živimo u zemlji nezadovoljnih ljudi. Promjena sporazuma nije bilo, tvrdi on, dolazilo je samo do promjena u primjeni sporazuma i to se radilo mimo onih koji su sporazum donijeli.
– Svi konstitutivni narodi su nezadovoljni zbog različitih ambicija i pogleda. FBiH je nastala kao ravnopravna zajednica Bošnjaka i Hrvata, a ona danas to ni izbliza nije. Mnogi bi ostavili ovakvo stanje, jer im to odgovara. Dobijamo sukob interesa koji će nas teško dovesti za sto – istaknuo je Čavara, prenosi Avaz.
Dragan Kesić iz Američkog veleposlanstva potvrdio je da je veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack napustila današnju konferenciju prije Dodikovog govora, a ne tijekom, kako se smatralo. On je kazao kako njen odlazak nema nikakve veze sa Dodikovim stavovima tijekom izlaganja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare