Published On: Pon, svi 20th, 2013

Koncert povezao Mostar, Zagreb, Ljubljanu i Beograd

U sklopu Mostarskog proljeća održan je zajednički koncert mostarskih simfoničara i glazbenika iz Zagreba, Ljubljane i Beograda u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače
Ono što su ravnatelji triju nacionalnih filharmonija – Zagrebačke, Slovenske i Beogradske najavili ovoga tjedna na zajedničkoj konferenciji za novinare – potporu Simfonijskom orkestru Mostar, konkretizirano je prvim zajedničkim koncertom mostarskih simfoničara i prijatelja glazbenika iz Zagreba, Ljubljane i Beograda.
Koncert je, u sklopu Mostarskog proljeća održan u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače. Na programu su bila djela Sorkočevića – Simfonija br. 3 u D-duru (Allegro, Andante, Presto), W.A. Mozarta – Simfonija br. 29: A-dur (Allegro moderato, Andante, Menuetto, Allegro con spirito), te Piazzollin Libertango u aranžmanu D. Palanovića.
Ravnatelj Simfonijskog orkestra Mostar Darko Nikolić zahvalio se ravnateljima triju filharmonija – Puljiću, Tasovcu i Damjanoviču – na potpori kazavši kako su projektom koji je zaživio u Mostaru ovoga Mostarskog proljeća, dali veliku nadu i optimizam mostarskim glazbenicima da opet imaju ono što su nekoć imali – pravi Simfonijski orkestar koji će biti rasadnik talenata i izvor novih glazbenih nadahnuća.
‘Put će biti težak, ali u nekoliko sastanaka s kolegama iz ovih triju nacionalnih filharmonija, dogovorena je ne samo moralna potpora, već i sve one druge stvari koje su potrebne da jedan orkestar normalno zaživi. To, između ostaloga, znači da u naš grad iz ovih triju država dolaze mladi umjetnici, mladi dirigenti, čak i kolege koje su nam potrebne kako bismo održali vrlo kvalitetne koncerte. Upravo je zajednički koncert glazbenika iz Mostara, Zagreba, Ljubljane i Beograda označio početak konkretne suradnje, razmjene novih ideja, davanje prilike mladim glazbenicima i, vjerujemo, nastavak regionalnog projekta triju nacionalnih filharmonija – Pika-Točka-Tačka i u Mostaru’, kazao je.