Published On: Mon, Sep 18th, 2017

Konašenkov: ”Mi smo gađali ISIL, a kako su SDF snage bile tamo zna SAD”

Zapovjedništvo ruskih snaga u Siriji je poručilo kako je upozorilo američku stranu u predstojećim udarima koje će provoditi u području grada Deir Ez-Zora, koji je bio okružen teroristima ”Islamske države”.

Nakon optužbi od strane kurdskih snaga i američke koalicije da su ruski zrakoplovi gađali proameričke kurdske snage sjeverno od Deir Ez-Zora, službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, dao je izjavu za novinare.

Kako bi se izbjegla nepotrebna eskalacija, zapovjedništvo ruskih snaga u Siriji je postojećim komunikacijskim kanalom unaprijed obavijestilo naše američke partnere o granicama naše vojne operacije u Deir Ez-Zoru”, priopćio je Konašenkov.

Predstavnik Ministarstva obrane je napomenuo da su snage ”umjerene opozicije” ili ”vojnih savjetnika međunarodne koalicije’‘, koji optužuju Rusiju za napad, onda bili među militantima ”Islamske države”, a kako su tamo ”izniknuli” znaju samo predstavnici koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjetimo da su prije nekoliko dana snage sirijske vojske, uz potporu ruskog ratnog zrakoplovstva, prvi put nakon tri godine uspjele probiti opsadu ISIL-a oko grada Deir Ez-Zora.

Nakon toga su i Kurdi stvorili svoju borbenu skupinu i krenuli prema Deir Ez-Zoru, ali su, navodno, namjerno bombardirani od strane ruskog zrakoplovstva.