Published On: Ned, ruj 17th, 2017

Konakoviću, ne na Kiseljak!

Upravo kad smo pomislili da nešto nije u redu sa SDA Kiseljak jer već nekoliko dana nisu poslali priopćenje te da će ovaj tjedan za razliku od proteklih mjeseci proći bez samo njima znanih „skandala“ gle čuda, jučer ide novi. Ovoga puta u režiji prvog čovjeka Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića koji očito nema problema u svom Kantonu pa je odlučio proširiti nadležnosti, baš na Kiseljak.

Njegov Facebook post koji je objavio nakon klanjanja u Kiseljaku posvećen je „ljudima koje ekstremisti teroriziraju“ . U svom izlaganju kaže premijer Konakavić da” bošnjačka djeca fiskulturnu salu u toku devetogodišnjeg obrazovanja vide dva ili tri puta”.

Dolazeći u gradsku džamiju u Kiseljaku premijer je prošao pored škole na Brnjacima koju pohađaju učenici hrvatske nacionalnosti koji također nemaju sportsku dvoranu.

Ali uzimajući u obzir da se radi o djeci ekstremista vjerojatno je dobro rješenje da djeca sa Brnjaka na sate tjelesnog idu u jednu od sportskih dvorana diljem Republike Hrvatske, kako ekstremnom načelniku općine Kiseljak rekoše ”probosanski orijentirani” roditelji ispred Osnovne škole u Kiseljaku.

Dalje premijer navodi kako načelnik ne dozvoljava da se gradi veća i bolja škola u Kiseljaku.

Iako postoji tonski zapis gdje načelnik na sjednici Općinskog vijeća Kiseljak govori kako se škola može graditi sukladno urbanističko- tehničkim uvjetima koji su sadržani u Prostornom planu Općine Kiseljak, a za kojeg su glasovali i vijećnici SDA, premijeru Konakoviću nije bitno.

Zaključak : Načelnik je nacionalista i ekstremista.

No činjenica da SDA rješenje ne želi nego razlog za nemire, potvrđuje i nedavna sjednica OV Kiseljak kada je od sedam njihovih vijećnika samo jedna vijećnica glasala pozitivno glede prava na korištenje zgrade osnovne škole koju pohađaju bošnjačka djeca. Ova Odluka je tako izglasana zahvaljujući ekstremnim teroristima predvođenim vijećnicima HDZ-a BiH, te ostalih hrvatskih stranaka kao i bošnjačkim vijećnicima iz SDP-a i DF-a koje SDA-ovci ne propuštaju prozvati izdajnicima.

Premijer je također nezadovoljan i raspodjelom pozicija vjerojatno ne znajući da su probosanski orijentirani vijećnici SDA tri puta odbili ponuđenu poziciju predsjedatelja Općinskog vijeća Kiseljak.

Odbili su je jer je ponuđena pozicija volonterska odnosno patriota koji bi je obnašao ne bi bio dovoljno patriotski i plaćen.

Ali nema veze, možemo malo pisati i o susjednom Kantonu Sarajevo na čijem je čelu ovaj dokazani prijatelj Kiseljaka.

Na službenoj stranici portala osnovnih škola u Sarajevu našli smo popis na kojem se nalazi 76 istih.

Na stranici Ministarstva obrazovanja KS stoji popis odobrenih udžbenika za osnovne škole, gimnazije, srednje tehničke i stručne škole u školskoj 2014/2015 godini.

Za devetogodišnje osnovno obrazovanje izračunali smo broj udžbenika koje se odnose na jezik. Donosimo zanimljiv pregled:

Jezik               Broj udžbenika

Engleski jezik            28

Njemački jezik          15

Bosanski jezik          24

Hrvatski jezik             0

Srpski jezik                0

Romski jezik              0

Dolazimo do zaključka kako hrvatski i srpski jezik nisu ni potrebni u Bosni i Hercegovini jer Hrvati žive u Hrvatskoj, Srbi u Srbiji,a u Bosni i Hercegovini Bošnjaci sa velikim B ili eventualno Bosanci.

Poruka je jasna:

Hrvat u Hrvatsku

Srbin u Srbiju,

a Rom, možda u Rim ili Lepenicu?!

U našem najmultikulturalnijem Kantonu u kojem se nalazi i glavni grad svih nas (ekstremista-Hrvata, separatista-Srba i probosanski orijentiranih ljudi) zanimljivi su podaci o povratku.

Općina        Postotak Hrvata i Srba po popisu iz 1991          Postotak Hrvata i Srba po popisu iz 2013

Centar                                            28%                                                             10%

Novi Grad                                      34%                                                               7,5%

Stari Grad                                      13%                                                               3%

Novo Sarajevo                               45%                                                            12%

Ilidža                                               47%                                                              6,5%

Trnovo                                             12,5%                                                           6,5%

Ilijaš                                                 53%                                                              4%

Vogošća                                          40%                                                              3%

Hadžići                                            30%                                                              1,5%

Ako je ovako u multietničkom Sarajevu zamislite tek statistiku u Središnjoj Bosni npr. u Bugojnu, Travniku, Fojnici…općinama koje SDA nikad ne spominje kao ni podatke o zaposlenim Hrvatima unutar istih gdje su Bošnjaci na vlasti. Njih zanima samo Kiseljak!

I na kraju moramo dati i usporedbu

Općina                 Postotak Bošnjaka po popisu iz 1991          Postotak Bošnjaka po popisu iz 2013

Kiseljak                               40,46%                                                                     37,8%

Ostaje nejasno zašto se Hrvati i Srbi ne žele vratiti u tolerantni glavni grad BiH,a svi Bošnjaci su se vratili u Kiseljak gdje im svakodnevno oduzimaju sva prava, fizički ih napadaju i nedaju im da se bave sportom?

Zanimljivi su i podaci o novcu.

Proračun Kantona Sarajevo za 2017. godinu prema službenim podacima iznosi 712.379,300 KM Za usporedbu to je proračun koji zajedno imaju Zeničkodobojski kanton, Kanton Središnja Bosna, Unsko sanski kanton, Bosanskopodrinjski Kanton, Posavski i Zapadnohercegovački kanton.

Evo još podataka: Tekuća pričuva Vlade Kantona Sarajevo iznosi 1.500.00 KM, a proračun Općine Kiseljak iznosi ukupno 6.000.00 KM

Tražeći podatke o financijama institucija nailazite na plan J.P. Autoceste FBiH koji kaže da je ukupna vrijednost koridora VC u dužini od 335 kilometara sa brzim cestama 8.5 milijardi KM.

Jednostavno računicom zaključujete da je to novac koji je Kanton Sarajevo potrošio za nekih cca 12 godina.

To naravno i nije problem obzirom da naš najvažniji kanton ima i najvažnije potrebe, ali nejasno je onda kako uz toliki potrošeni novac svi stanovnici ovog kantona (ekstremisti, separatisti i pošteni probosanski orijentirani građani) nemaju vode!?

Ali nije ni bitno, premijer Konaković brine o svakom čovjeku

Gledajući izvješće sa sastanka koji je bio povod premijerovom statusu na društvenim mrežama vidimo zanimljivu situaciju: Premijer Kantona Sarajevo i Premijer Kantona Središnja Bosna sastali se u Medžlisu Islamske zajednice zajedno sa predstavnicima Islamskih zajednica Kiseljaka i Sarajeva kao i lokalnim policijskim šerifima.

Pitanja se nameću samo po sebi:

Zašto se nisu sastali u zgradi Vlade u Travniku, zgradi Vlade u Sarajevu, Općini Kiseljak?

Zašto na sastanku nema i drugih Bošnjaka koji su vijećnici u Općinskom vijeću Kiseljak?

Zašto nema Načelnika općine Kiseljak je jasno: Zato što je ekstremista i sanja da Kiseljak postane dio Zagrebačke županije i kao takav nije ozbiljan kao sugovornik.

I na kraju Premijer završava svoj status riječima: ”Meni je blizu, ja iduće sedmice poslije radnog vremena opet idem u Kiseljak Lijep bosanski gradić” Premijeru, ako budete dolazili poslije radnog vremena, zakasnit ćete na džuma namaz tako da bi bilo bolje da ipak ranije izađete s posla i ponovno posjetiti ovaj lijepi bosanski gradić.

Nadamo se da će najave marša na Kiseljak i obistiniti jer Kiseljačani jedva čekaju da on i njegovi sugrađani potroše koju markicu ovdje s obzirom na pljačke PDV-a koje Kanton Sarajevo, sukladno zakonu, vrši nad svim drugim kantonima.

S obzirom da smo susjedi, bilo bi lijepo da premijer Konaković nekad dođe u mirnu, konstruktivnu posjetu ili nam pošalje i nešto drugo osim pasa lutalica, Arapa, …

Suradnja nije sporna, rado ćemo mu pomoći da izgradi moderno, europsko Sarajevo samo ukoliko ima volje. Ali, bojimo se programskih razlika..

Kako vidimo, premijer i njegova stranka uobičavaju sastanke održavati po džamijama, o politici razgovarati s vjerskim predstavnicima pa čak hodžama davati političke dužnosti što baš ne priliči modernim političarima.

Sve to pomalo podsjeća na Islamsku BiH, Alijine amanete, Erdoganove scenarije….za što europski Kiseljak nikad nije, i neće biti!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>