Published On: Sri, lis 5th, 2022

KONAKOVIĆ: Slijede razgovori stranaka koje su podržale Bećirovića, a onda sjedanje za stol s Čovićem i Dodikom

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, zadovoljan je izbornim rezultatima koje je ostvarila njegova stranka Narod i Pravda, na Općim izborima održanim u nedjelju.

Kako je rekao za portal “Avaza” Narod i Pravda je od svog osnivanja prije četiri godine skoro utrostručila izborni rezultat za više razine vlasti.

– To pokazuje kontinuirani rast NiP-a u odnosu na prethodne izbore. Mi smo sportski i optimistično, naravno, voljeli da je tu bilo još nekoliko tisuća glasova, ali je ovo za ostvarivanje naših ciljeva sasvim dovoljno i hladne glave možemo reći da smo zadovoljni rezultatom. Važno je i to da je Trojka kao brend, kao personifikacija sarajevskog procesa koji se širi na cijelu BiH u najmanju ruku izjednačena ili za nijansu bolja od SDA na razini države i FBiH – kazao je Konaković.

Mišljenja je da Trojka ima bolji koalicijski kapacitet i potencijal.

– Lakše će doći do okupljanja do neke nove koalicije i do promjene na nivou države. Kada sve to saberemo ne izgleda to uopće loše. Već se pripremamo za ozbiljne razgovore s onim koji su podržali Denisa Bećirovića, kako bi se zaista dogodila promjena na razini države, FBiH i u većini kantona, jer u ovoj formaciji čini mi se da imamo ruke da u svim kantonima uspostavimo vlast i bit će to teški pregovori – dodao je Konaković..

Teži dio posla

Smatra da nakon toga slijedi teži dio posla.

– Onda ide sjedanje za stol sa Čovićem i Dodikom, koji su nezaobilazni, jer nema ni drugih opcija ni brojeva, to su SNSD i HDZ, kao jedine opcije – rekao je Konaković za “Avaz”.

Osvrnuo se i na rezultat DF-a te da li će i oni biti pozvani na pregovore.

– Mislim da nam neće oni biti potrebni, promatrao sam da na razini države NES ima mandat, a Narod i Pravda i Naša stranka bi trebale imati po dva mandata, SDP najmanje četiri. Trojka ima oko 203.000 glasova, što je u startu 10.000 više od SDA. DF je ostvarila iznenađujuće dobar rezultat i ima težinu naravno, ali mi se čini da je ovo što imamo oko kandidature okupljene za Denisa Bećirovića sasvim dovoljno za uspostavu vlasti na razini države i Federacije. Priča o DF-u je i priča sa svim drugim strankama, svi koji podrže naš koncept transparentnog djelovanja i okupljanja oko programa bit će ljudi s kojima možemo razgovarati – pojasnio je Konaković.

Podsjetio je da se DF ranije ponašao isključivo kao pratitelji i zaštitnici SDA, a da ne očekuje da će se sada tu promijeniti.

– Mislim da Željko Komšić i dalje čeka da SDA uspostavi vlast s nekim od partnera, a da ga onda uvuče službeno ili neslužbeno u neku vrstu koalicije, tako su se ponašali i u zadnjih 4-5 godina – rekao je Konaković za “Avaz”.

Zbivanja u RS-u

Prokomentirao je i zbivanja u RS-u, gdje su bila proglašena dva pobjednika izbora za predsjednika RS-a, a nakon toga je PDP najavio predaju prijava SIP-u zbog, kako kaže, izborne krađe.

– Da budem iskren ne iznenađuje me to. Mislim da se ponovo dogodila ogromna izborna krađa u svim krajevima BiH. Govorio sam prije izbora “Pokrast će oni, ali neće biti dovoljno”. Nadam se da će to biti finalni scenarij, značajno su pokrali, ali barem SDA neće biti dovoljno, a čini mi se da će Dodiku biti dovoljno.

Mi koji smo pratili tu izbornu noć slušali smo najavu pobjede Jelene Trivić, možda je i PDP preuranjeno prokomentirao to, a na kraju SIP-ovi rezultati govore da Dodik ima prednost od oko 30.000. Nije to ništa što nije viđeno na političkoj sceni, vidjeli ste i SDA da je prvi dan rekla da ima najbolji rezultat u povijesti i da su na više od 30 posto, a sad se pokazuje da baš i nisu, odnosno da su 24 posto, što znači da je to ispod rezultata iz 2018. godine. Preuranjena slavlja i fešte ne donose ništa posebno – kazao je Konaković za “Avaz”./HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ISTINA
ISTINA
2 mjeseci prije

Ostaje isto …

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  ISTINA
2 mjeseci prije

Uzalud ste izgleda podvalili komšića hrvatima 😂😂

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  ISTINA
2 mjeseci prije

Osim što se Komšića već odriču….zna da je njegova glava preduvjet …

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Hrvati,Bosnjaci i Srbi su osudjeni da zive skupa u BiH.Odhjebati strance,sijesti skupa sva tri predstavnika tri naroda i dogovoriti se.

Bošnjak
Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Potpisujem

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

I ja, nije šmit lud da nametne sve što treba pa da ostane bez plaće.Stranci su ko odvjetnici zakompliciraj i sisaj.

moj nick
moj nick
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

moze ali ako u strance ubrajas hrvatsku i srbiju 😉