Published On: Čet, kol 29th, 2013

KONAČNO UJEDINJENI: Nakon uvođenja naplate parkinga u Zapadnom, Hrvati parkiraju u Istočnom

U Mostaru je od srijede po prvi put uvedena naplata parkiranja što je na glavnim prometnicama stvorilo je ogromne gužve u naseljima gdje ovaj sustav još nije zaživio, ali i oštre rasprave između vladajućih hrvatskih i bošnjačkih stranaka koje se međusobno optužuju je li legalan rad poduzeća Mo-parking.

Na glavnim prometnicama gdje su označena mjesta za parkiranje i postavljena parkirališni automati je gotovo pusto, dok su se stvorile ogromne gužve u dvorištima zgrada gdje su se nagurali brojni vozači u potrazi za besplatnim parkiranjem. To je, piše Hina, izazvalo i brojne žustre rasprave te nekoliko manjih izgreda između građana u potrazi za besplatnim parkiranjem i stanara u zgradama.

Mostar je jedan od rijetkih gradova u BiH gdje je parking do danas bio besplatan, a njegovo uvođenje izazvalo je dosta kritika među građanima koji prosvjeduju zbog plaćanja novih obveza.

Poduzeće Mo-parking uspostavljeno je uz stručnu potporu grada Zagreba koji je financirao izradu studije za njegovu uspostavu.

Početak rada poduzeća obilježile su oštre razlike u stajalištima bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u Mostaru, u kojem nisu održani lokalni izbori u listopadu prošle godine te je nejasno tko uopće predstavlja vlast.

Bošnjački političari uglavnom su protiv naplate parkiranja, ali i većina građana.

Mostar nema Gradsko vijeće jer mu je mandat istekao u studenom prošle godine, a predsjednik njegova posljednjeg saziva Murat Ćorić iz Stranke demokratske akcije smatra kako HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić te skupština Mo-parkinga rade nezakonito.

– Proizilazi zaključak da su odluke koje je donijela skupština pravno neutemeljene, pa prema tome i svi postupci koji slijede pa i sam sustav naplate je pravno neutemeljen. Mislim da nisu legalni sustavi naplate u gradu Mostaru“, rekao je Ćorić.

Istodobno u Mo-parkingu tvrde da je sve zakonito te da vozači moraju plaćati parkiranje.

– Naši će kontrolori raditi svoj posao. Za onoga tko ne bude želio platiti račun za parkiranje imat ćemo dovoljno argumenta i na sudu ćemo naplatiti svoja dugovanja“, rekao je direktor Mo-parkinga Mladen Knezović.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić istaknuo je kako će naplata parkiranja omogućiti zapošljavanje 50 prekobrojnih djelatnika gradske uprave ta stvoriti godišnje uštede u gradskom proračunu za 700.000 maraka.

– Građani moraju biti upoznati da će, primjerice, neizmirivanjem plaćanja parkiranja za posljedicu imati da ne mogu registrirati vozilo kada im istekne registracija sve dok ne izmire obveze, rekao je Bešlić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare