Published On: Tue, Feb 14th, 2017

KONAČNO: Socijalistička internacionala traži od SDP BIH polaganje računa zbog koaliranja s HSP-om

SDP BIH konačno se našao pred prvim europskim pritiskom. Socijalisti u Europskom parlamentu dobili su ovih dana na svoje adrese opsežne materijale o koaliranju ove stranke s proustaškim HSP-om koji je 2010-e godine , kao stranka koja je javno slavila Antu Pavelića, protuustavno bila ugurana u koaliciju sa SDP-om.

SDP BIH , kako je kontrolirao sve medije u BiH uspio je zataškati te informacije u BIH, no očito je da nešto teže ide prikrivanje takvih informacija u Europi.

Iako je dio bošnjačkih nacionalista uspio uvjeriti socijaliste u Europskom parlamentu, da pokušaju rušiti dio rezolucije Europskog parlamenta koji rasplinjuje snove o unitarnoj zemlji, ova informacija koja je stavljena pred Socijaliste , došla im je kao hladan tuš, da shvate kakvu politiku podržavaju.

U dokumentu koji je ispisan na 40 stranica, između ostalog, opisuje se detaljno proces iz 2010-e godine, protuustavno imenovanje Vlade Platforme, gaženje konstitutivnosti, priložene su fotografije bisti Ante Pavelića iz ureda HSP-a te portret Blaža Kraljevića, deklariranog ustaše iz ureda Željka Komšića.

Pored toga dokument, koji je izradila grupa aktivista iz BIH, (podavi poznati Poskoku) detaljno se opisuje koliko je Vlada Platforme, narušila bošnjačkohrvatske odnose i što u praksi znači u BIH pogaziti konstitutivnost.

Kako saznajemo od našeg izvora u Europskom parlamentu, Socijalistička internacionala, zatražit će od SDP-a BIH očitovanje o ovim navodima. Neka od pitanja trebala bi biti i ta jesu li vođe tadašnjeg SDP-a koji se danas rastočio u tri stranke znale za ustaške karakteristike HSP-a BIH, koja je uloga međunarodne zajednice u formiranju te Vlade,  te će se tražiti odgovor na pitanje, kako je SDPBIH  mogla biti koalicijski partner HSP-u ukoliko njeguje antifašističke vrijednosti.

Socijalisti Europe mogli bi i kroz pristupne pregovore zatražiti od BIH vlasti zabranu rada strankama koje otvoreno slave fašističko naslijeđe. Tu se neće naći samo HSP nego i sve stranke koje otvoreno koketiraju s veličanjem ratnih zločinaca iz drugog svjetskog rata kao i zadnjeg bosanskohercegovačkog. No da bi se uopće otvorio taj proces nužno je prvo počistiti fašizam u vlastitim redovima.

Stoga je odlučeno da se od SDP-a BIH zatraži, ukoliko želi da ostane članica Socijalističke Internacionale, čišćenje stranke od svih kadrova koji su tada činili koaliciju s HSP-om.

Podsjećamo, Socijalistička Internacionala još ranije je iz svog članstva izbacila SNSD Milorada Dodika, a ovo je prvi put da kritiku upućuju SDP-u BIH.

Upućeni u Europskom parlamentu tvrde da je ovakav stav socijalista, direktno povezan sa slabljenjem utjecaja američkih left progresivaca u BIH koji su bili idejni sutvorci te koalicije zvane Platforma a koja je u FBIH pojačala hrvatske prohtjeve za napuštanjem Washingtonskog sporazuma i izlaskom iz FBIH, na način da hrvatski kantoni u FBIH odbiju poslušnost Federaciji BIH i kao legitimnu priznaju samo državnu vlast. O tome je detaljno pisao i sam Wikileaks, koji je prenio depeše iz US ambasad u Sarajevu, kada je napisano, da bi takvi hrvatski zahtjevi mogli naići na široku potporu u Europi, te su proglašeni mudrima i opasnima,

S tim u vezi SDP BIH , iako nije informirao javnost o packi koju su dobili iz Bruxellessa sam je već od prije počeo s čišćenjem redova. No krupne ribe na vrhu stranke za sada ne diraju.

Jedan od onih koji su izbrisani iz članstva stranke je Alen Lipovača, vijećnik u Općinskom Vijeću Bosanska Krupa.

Potom izbrisan je i bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva Tuzlanske županije Bahir Imamović, koji je uhićen zbog primanja mita, a potom osuđen na dvadeset mjeseci zatvora, također je izbačen iz stranke.

SDP se i nedavno u povodu uhićenja bivšeg visokog stranačkoga dužnosnika i državnog ministra Damira Hadžića oglasio priopćenjem u kojem je poručeno da “svako treba odgovarati za svoje postupke, bez obzira na to o kome je riječ i na kojoj poziciji se nalazi”.

On je i dalje član stranke. Stranku su svojom voljom, podsjećamo, tijekom godina napustili Hanka Vajzović, Emir Suljagić, Reuf Bajrović, Dževad Bećirević, Bakir Hadžiomerović, Mirsad Đapo, Slobodan Popović.

Međutim, niti jedna od ovih smjena nije zadovoljila zahtjeve Socijalista, koij su od SDP BIH zatražili očitovanje o koaliciji s proustaškim strankama i traže političku odgovornost. Upućeniji tvrde da je povlačenje Zlatka Lagumdžije s vrha SDP-a bio samo spin, kako bi prošao neokrznut u ovoj fazi čišćenja SDP-a te da je on otišao da se tek samo vrati, kada proces “sječe glava” u SDP BIH bude potpuno završen. Neki tvrde i da je osnivanje GS-a i DF-a tek pokušaj da se na taj način izbjegne direktiva Socijalističke internacionale, budućid da su prvaci tih stranaka bili glavni protagonisti proustaške Platforme.

Javnosti u BIH to nije poznato, al upravo su Socijalisti u Bruxellessu tražili da se svim dužnosnicima Platforme, blokiraju bilaterarni susreti sve dok traje koalicija s proustaškim HSP-om.

Zanimljivo je da je ustaštvo i nacizam, nešto što je europskim socijalistima nedopustivo u bilo kojem obliku koaliranja dok je u BIH nedavno usred Sarajeva, jedan objekt dobio ime po pripadniku Handžar divizije, a u Mostaru neke ulice još nose imena po ustaškim zločincima. Osim toga, neke ulice u BIH nose imena po osuđenim ratnim zločincima, primjerice ulica Rasima Delića u Bihaću, dok su u Istočnom Sarajevu, institucije RS-a ime studentskog doma nadjenuli prema osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Poskok.info