Published On: Sat, Jun 15th, 2013

KONAČNO POD ISTRAGOM: Finci njuškaju oko Mesića

U finskom policijskom izvješću o navodnim malverzacijama i mitu pri kupnji oklopnih vozila tvrtke Patria u Hrvatskoj stoji sedam imena (abecednim redom): Vlatko Cvrtila, Franjo Gregurić, Bartol Jerković, Stjepan Mesić, Radomir Panjević, Berislav Rončević te Vladimir Zagorec.

 

Doznaje to Večernji iz izvora bliskih istrazi. Izvješće će za manje od mjesec dana stići u Zagreb. Kao osumnjičenici u hrvatskom dijelu istrage međunarodnog lanca korupcije navedeni su isti posrednici kao i u Sloveniji – Walter Wof i Wolfgang Riedl. Treba istaknuti da popis automatski ne znači da su svi redom na njemu u statusu osumnjičenika. Finci su nam otkrili da su svoje početne pretpostavke – da je bilo mita – dokazali te su, tragom toga, već optužili četiri bivša zaposlenika Patrije zbog navodnog davanja mita u Hrvatskoj. Hrvatska strana će na osnovi izvješća finskih kolega dalje nastaviti posao.

Neka od imena već su se spominjala u javnosti, poput Mesića i Gregurića, za koje je bivši Patrijin posrednik Wolfgang Riedl tvrdio da se s njima susreo i osigurao njihovu potporu finskoj Patriji. Gregurić je tada demantirao vlastitu upletenost u aferu, a Mesić se ogradio kako nikada nije bio operativno uključen u nabavu oklopnjaka niti je mogao na bilo koga utjecati. Naglasio je kako zna tko mu podmeće, ali da zbog stabilnosti u državi neće otkriti o kome je riječ. Istina je da Mesić formalno nije bio izravno uključen u natječaj, ali je imenovao svog tadašnjeg savjetnika za obranu Vlatka Cvrtilu u povjerenstvo za nabavu oklopnih vozila te je preko njega imao sve informacije o tijeku natječaja.

Cvrtila je također već prije odbacio tvrdnje o netransparentnosti natječaja i rekao da Mesić nije mogao utjecati na ishod natječaja te da se nije miješao u proceduru. Naglasio je kako je natječaj otpočetka bio transparentan te da su oba ponuđača, finska Patrija i austrijski Steyr, imali jednak tretman.

Bartol Jerković, direktor tvrtke Đuro Đaković-Specijalna vozila, otpočetka je bio uključen u posao s oklopnjacima. U medijima ga se čak i spominjalo kao misterioznog “J” za kojega je Riedl tvrdio da mu je davao informacije u korist Patrije. Ime Berislava Rončevića spominje se zato što je on kao ministar obrane potpisao ugovor, a optužuje li ga koji svjedok za nešto, ostaje da se vidi.

Sastanak u Beču

Radomir (Ratko) Panjević bio je Patrijin glavni tehnički savjetnik na poslu s oklopnjacima u Hrvatskoj, a s Vladimirom Zagorcem Riedl se navodno sastao u Beču u listopadu 2005., a na tom je sastanku navodno bio i predstavnik tvrtke koja je zastupala Patriju u Poljskoj.