Published On: Ned, pro 1st, 2019

KONAČNO OTKRIVENE VISINE POVLAŠTENIH MIROVINA, POGLEDAJTE KOLIKO PRIMA ŽIVKO BUDIMIR Biskup Jezerinac ima 100 kuna veću mirovinu od Ante Gotovine, a obojicu ‘šiša’ Vladimir Zagorec

Od početka 90-ih do danas hrvatski su predsjednici dodijelili ukupno 603 povlaštene mirovine

Nakon što je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dugo odbijao dati popis tko sve uživa u povlaštenim mirovinama koje dodjeljuju predsjednici,  pozivajući se na zakon o zaštiti osobnih podataka, povjerenik za informiranje im je naložio da ti podaci ne mogu biti tajni. HZMO je konačno dostavio podatke o 361 umirovljenoj osobi i o tome koliku bruto mirovinu primaju.

Prosječna bruto mirovina je 6313 kuna, a mjesečno za sve njih odlazi 2,3 milijuna kuna.

Gotovina prima 8629 kn bruto, a Jezerinac 100 kuna više, a Budimir 9298 kn

Na tom popisu nisu osobe koje su u međuvremenu preminule niti oni koji rade ili imaju povoljnija primanja, pa su mirovinu zamrznuli. Primjerice, umirovljeni Branimir Glavaš je saborski zastupnik, pa on nije na popisu, umirovljeni general Damir Krstičević danas je ministar obrane. Ali mirovinu koristi, primjerice, Ante Gotovina, koji danas uzgaja tune, te mu ona iznosi 8629 kuna bruto, prenosi Jutarnji.

No ima i onih za koje su predsjednici smatrali da su više zadužili Hrvatsku. Recimo biskup Juraj Jezerinac ima sto kuna više od Gotovine. Kolinda Grabar Kitarović umirovila je i vikara Vojnog ordinarijata Jakova Mamića.

Do danas dodijeljene 603 povlaštene mirovine

Od početka 90-ih do danas hrvatski su predsjednici dodijelili ukupno 603 povlaštene mirovine, od čega najviše Franjo Tuđman 495, Stjepan Mesić 85, Ivo Josipović dvije, Kolinda Grabar Kitarović dvije, i to svećenicima.

Od dodjele povlaštenih mirovina nisu se uspjela suzdržati ni dvojica predsjednika Sabora, Vlatko Pavletić i Zlatko Tomčić, koji su tijekom nepuna tri mjeseca na prijelazu iz 1999. u 2000. nakon Tuđmanove smrti do Mesićeva izbora i inauguracije nakratko bili vršitelji dužnosti predsjednika države. Pavletić je u povlaštenu mirovinu uspio poslati 18 osoba, a Tomčić 2.

Tabela HZMO-a by Jutarnjiredakcija on Scribd

Prema najnovijim podacima HZMO-a, povlaštenu predsjedničku mirovinu danas uživaju 362 osobe. Na popisu nema onih koji su u međuvremenu preminuli (general Ivan Korade, general Slobodan Praljak i drugi), kao ni onih koji mirovine nisu aktivirali jer imaju isplativiji izvor prihoda (poput Branimira Glavaša).

Prosječna predsjednička mirovina u ovom trenutku iznosi 6314 kuna, a mjesečno se za njih iz proračuna izdvoji 2,279.238 kuna. Najveću mirovinu od 12.988 kuna uživa brigadir Vinko Ukota, jedan od ratnih zapovjednika 2. gardijske brigade Gromovi. I 2014., kad smo nakon presude Visokog upravnog suda prvi put dobili podatke od HZMO-a, Ukotina je mirovina bila najveća, ali tada je iznosila 10.500 kuna. Mirovinu iznad 12.000 kuna imaju još dvojica ratnih časnika HV-a, ratni zapovjednik operativne grupe Pakrac brigadir Josip Tomšić (12.451) i zapovjednik ZNG-a Vukovar Ivica Arbanas (12.320).

Oduzeti čin i odlikovanja

Pet je mirovina između 11.000 i 12.000 kuna, također pet između 10.000 i 11.000 kuna. Jednu od njih u iznosu od 10.385 uživa pomoćnik ministra obrane iz 90-ih zadužen za građevinsku operativu MORH-a, Matko Kakarigi. Umirovio ga je 1999. Franjo Tuđman. Visoku mirovinu od 9298 kuna uživa bivši predstojnik Mesićeva ureda Željko Dobranović, koji je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer se ispod cijene u Zagrebu domogao stana Geotehnike od 83 kvadrata. Povlaštenu mu je mirovinu dodijelio Stjepan Mesić, jednako kao i bivšem šefu SZUP-a Smiljanu Reljiću koji uživa predsjedničku mirovinu od 9298 kuna. Isti iznos mirovine kao Reljić danas ima i bivši šef vojne tajne službe s kraja 90-ih Markica Rebić, kojeg je povlaštenom mirovinom neposredno prije smjene vlasti 2000. nagradio Vlatko Pavletić. Bivši pripadnik vojne tajne službe iz Gospića, Ivica Rožić, protiv kojeg su zbog nedostatka dokaza odbačene optužbe za gospićke ratne zločine i sumnje za podmetanje eksplozivnih naprava po kućama srpskih povratnika, danas ima predsjedničku mirovinu od 8591 kunu u koju ga je 1999. poslao Franjo Tuđman.

Vladimiru Zagorcu, koji je 2009. osuđen na 7 godina zatvora i povrat državi 39,4 milijuna kuna zbog pljačke dragulja iz sefa MORH, oduzeti su generalski čin i brojna odlikovanja, ali ne i povlaštena mirovina. Zagorec danas ima mirovinu od 9298 kuna (više od generala Gotovine). Baš u vrijeme kad je Zagorec odlazeći iz MORH-a ispraznio sef s draguljima, novoizabrani predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, koji je samo 15 dana bio v.d. predsjednika države, nagradio ga je povlaštenom mirovinom zbog iznimnog doprinosa razvoju oružanih snaga. U trenutku odlaska u povlaštenu mirovinu Zagorcu je bilo samo 37 godina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare