Published On: Čet, tra 18th, 2013

KONAČNO MU SE SUDI I ZA UBOJSTVA HRVATA: Tuta prvi put pred hrvatskim sudom

Gospodaru rata u Hercegovini tijekom rata u BiH 1990-ih Mladenu Naletiliću Tuti (66), optuženom na Županijskom sudu u Zagrebu za otmicu i poticanje na ubojstvo, podršku pred današnje ročište dali su deklarirani fašist i osnivač Nove hrvatske desnice Mladen Schwartz, Ana Lučić, Ivan Andabak, umirovljeni general HVO-a nepravomoćno oslobođen za sudjelovanje u švercu više od 660 kilograma kokaina, te desetak Naletilićevih prijatelja.
Naletilić je početkom godine izašao iz zatvora u Italiji gdje je robijao nakon presude Haškog suda zbog ratnih zločina nad Bošnjacima. Prebivalište mu je danas u Zagrebu.
Na pitanje suca što ima od imovine odgovorio je: ‘Hrvatsku. To mi je sva imovina’.
Izmijenjenom optužnicom tužiteljstvo ga tereti da je 24. studenoga 1993., kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne, s 50 naoružanih pripadnika postrojbe, uletio u PU Mostar gdje su razoružali stražu. Potom su pretražili zgradu tražeći Roberta Nosića, osumnjičenog za ubojstvo pripadnika Tutine postrojbe. Kako ga nisu našli uletjeli su i u upravu Vojne policije. I tu su razoružali stražu, upali u zgradu i našli Nosića. Odveli su ga i potjerali da ide prema istočnom dijelu Mostara, koji su držali Bošnjaci. Uslijedila je pucnjava s obaju strana. Nosićeva sudbina do danas nije razjašnjena. 
Drugom točkom optužnice Tutu se tereti za poticanje na ubojstvo Damira Brekala. Njega su, zajedno s drugim pritvorenicima, 15. travnja 1995., tvrdi tužiteljstvo, u Širokom Brijegu zlostavljali pripadnici Tutine postrojbe.
Naletilić je jednom vojniku naredio: ‘Što đubre ne ubiješ? Ubij ga!’ navodi ŽDO. Vojnik je potom pucao Brekalu u glavu. Život mu je spašen hitnom medicinskom intervencijom.
Kako je tužitelj danas odustao od jednog dijela optužbe sudac Ivan Turudić odredio je, kako bi obrana mogla pripremiti dokazne prijedloge, sljedeće ročište za 26. travnja. Prije toga izrazio je sumnju u pokušaj odugovlačenja postupka od strane Naletilićeva odvjetnika Željka Žganjera. Odvjetnik je, naime, već jednom zatražio odgodu tvrdeći kako mu treba vremena da se upozna sa spisom.