Published On: Čet, srp 26th, 2018

Konačna odluka: Zdravko Mamić ostaje u BiH

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, koja ga potražuje po potjernici Županijskoga suda u Osijeku, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

Konačna je to odluka Apelacijskog odjeljenja Suda BiH donesena 24. srpnja, a za Dnevni avaz potvrdila ju je i Gordana Bosiljčić, tužiteljica Tužiteljstva BiH, koja je dobila ovo sudsko rješenje. Ovim je potvrđeno ranije pisanje da Mamić ostaje u BiH.

Apelacijsko odjeljenje ove pravosudne institucije prepispitalo je raniju odluku Izvanraspravnog vijeća po službenoj dužnosti, a koje je tvrdilo da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj. Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužiteljstva BiH, koje je na sudskom ročištu, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaklo da je propisana zabrana izručenja bh. državljana, piše Avaz.ba.

Uvidom u optužnicu kazneno djelo za koje se Mamić tereti nije počinjeno nakon potpisanoga sporazuma između BiH i Hrvatske, točnije poslije 28. studenoga 2012., rekla je Bosiljčić prije dva tjedna, kada je predložila Sudu da donese odluku da se Mamić ne izruči.

Kako je navedeno, sada ostaje Hrvatskoj da podnese molbu bh. pravosuđu za vođenje postupka u BiH. I sam Zdravko Mamić ranije je kazao da bi želio da mu se sudi u BiH jer ne vjeruje u pravosuđe Hrvatske.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare