Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu odluku po kojoj Zdravko Mamić, bivši savjetnik zagrebačkog Dinama, neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu. U priopćenju objavljenom na stranicama suda stoji kako je Žalbeno vijeće Odjela za opći kriminal, u […]

" />
Published On: Pon, ruj 23rd, 2019

KONAČNA ODLUKA SUDA BIH: Mamić ne može izručen Hrvatskoj

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu odluku po kojoj Zdravko Mamić, bivši savjetnik zagrebačkog Dinama, neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

U priopćenju objavljenom na stranicama suda stoji kako je Žalbeno vijeće Odjela za opći kriminal, u postupku po molbi pravosudnih tijela Hrvatske od 11. lipnja ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje krivičnog djela zločinačko udruživanje i zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostupanjsko rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. kolovoza.

Tim je rješenjem utvrđeno kako nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića. Prvostupanjsko vijeće je, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, utvrdilo kako u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje bivšeg čelnika “Dinama” s obzirom na to da krivično djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao krivičnog djela u BiH.

Zdravko Mamić došao je u BiH u lipnju 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz “Dinama”.