Published On: Pet, ruj 27th, 2019

KONAČNA ODLUKA Odbijene žalbe, direktor OSA-e Osman Mehmedagić ostao bez sveučilišne diplome

Ministarstvo za znanstveno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a odbilo je žalbu Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci i potvrdilo nalaz inspekcije te poništilo diplomu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, saznaje Srpskainfo.

Ovaj portal je ranije objavio da je Prosvjetna inspekcija RS-a utvrdila brojne propuste u diplomi Osmana Mehmedagića, zbog čega je naložila da se ta diploma poništi. Na ovu odluku Inspektorata žalio se fakultet, ali je njihova žalba odbijena.

“Ovo rješenje je konačno i protiv njega nije dopuštena žalba. Univerzitetu za poslovne studije je ostavljena mogućnost pokretanja upravnog spora pokretanjem tužbe pred nadležnim okružnim sudom”, rekao je izvor blizak portalu Srpskainfo.

Prema rješenju koje je donio Inspektorat Republike Srpske 5. kolovoza 2019. godine, rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno je da u roku od sedam dana poništi diplomu izdatu na Mehmedagićevo ime i da u Službenom glasniku RS-a ovu diplomu proglasi ništavnom.

Početkom godine Tužiteljstvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve sigurnosne agencije su dostavile te podatke, osim OSA-e.

Nakon toga je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine naredilo Inspektoratu RS-a da provjeri Mehmedagićevu diplomu i tada su utvrđeni brojni propusti.

Između ostalog, ispite su mu priznavali profesori koji nisu bili imenovani za to, a u skoro svim dokumentima i prijavama za ispit su uočeni brojni propusti.

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić branio se kako je njegova diploma uredno stečena te da ova afera predstavlja pokušaj da se preko Inspektorata RS diskreditira direktor i OSA BiH.

BAKIROV PRVI OBAVJEŠTAJAC IZJAŠNJAVAO SE KAO HRVAT I KRIVOTVORIO JE: Poništena sveučilišna diploma Osmanu Mehmedagiću Osmici

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare